De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Macrons eerste nederlaag na zijn herverkiezing

Macrons eerste nederlaag na zijn herverkiezing

zondag 1 mei 2022 23:08
Spread the love
Ridouane Abdourahmane, Voorzitter van het  Rassemblement des Musulmans de Pessac, spreekt tijdens een actie  ter verdediging van zijn moskee (foto: Bondy-blog)

Op 14 maart jl., kort voor het begin van de Ramadan, ontving de moskee van Pessac (Bordeaux) de beslissing van de overheid dat zij voor zes maanden gesloten zou worden. Het besluit werd uitgevaardigd door de prefect van Gironde en gemotiveerd met: “preken en uitspraken (die) regelmatig aangespoord hebben tot het niet respecteren van de wetten van de Republiek, die aanslagen gerechtvaardigd en de martelaarsdood positief gewaardeerd hebben”. De inrichtende macht van de moskee, het Rassemblement des musulmans de Pessac, werd ervan beticht een “radicale islam” en een “salafistische ideologie” te promoten en publikaties te verspreiden die haat tegenover Israël bevatten, aan te sporen tot het “zich terugtrekken binnen de eigen identiteit” en moslims te veroordelen “die niet hun strenge visie op de islam delen”.

 

De moskee verweerde zich tegen de beslissing van de prefect  bij de administratieve rechtbank van Bordeaux. Op 23 maart keurde die het besluit van de prefect af en motiveerde dat met “een disproportionaliteit met betrekking tot de doelstelling van de terrorismepreventie” en “een ernstige, duidelijk illegale inbreuk op de godsdienstvrijheid”.

 

Het ministerie van binnenlandse zaken onder Minister Darmanin ging tegen het vonnis van Bordeaux in beroep bij de hoogste gerechtsinstantie, de Conseil d’état. Die bevestigde op 26 april het vonnis van de administratieve rechtbank. De moskee wordt niet gesloten.

 

De poging om de moskee te sluiten is een onderdeel van de campagne tegen de moskeeën die Darmanin opgestart heeft na de moord op de ontspoorde leraar Samuel Paty. De verontwaardiging daarover schiep een klimaat dat gunstig was om allerlei islamitische organisaties en moskeeën te sluiten of te hinderen.

 

De timing van de aangekondigde sluiting van de moskee van Pessac is niet los te zien van de presidentsverkiezingen: Macron kon ermee scoren bij rechts en extreem-rechts en bij de Franse Joden. Maar deze slimme strategische zet werd nu, na de verkiezingen, de eerste nederlaag voor Macron en zijn bewind. Te verwachten is dat er nog meer dergelijke rechtszaken komen waarin het pestgedrag van de overheid door het gerecht wordt tenietgedaan.

 

De kromme, autoritaire logica van Darmanins Ministerie blijkt goed uit een toelichting van de woordvoerster ervan die door het mediakanaal Bondy-blog werd opgetekend: “Als men de stelling ondersteunt dat er een islamofobie van de staat is, als men bevestigt dat alle moslims ongelukkig zijn en en dat de beslissingen van de staat maar een enkel doel hebben, namelijk tegen de moslims gericht zijn, dan spoort dat aan tot actie. Zij ondersteunen de gedachte dat het normaal is dat zij rebelleren, zelfs met gewelddadige acties.” Kritiek op de (manifeste) islamofobie van de staat wordt dus omgeduid tot aansporing tot geweld. Bek dicht, moslims!

 

https://www.bondyblog.fr/societe/police-justice/fermeture-de-la-mosquee-de-pessac-audience-tendue-au-conseil-detat/

https://www.saphirnews.com/Fermeture-de-la-mosquee-de-Pessac-le-Conseil-d-Etat-rejette-le-recours-du-ministere-de-l-Interieur_a28819.html


Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!