De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Macron gaat begin november twee dagen naar Centraal-Azië

Macron gaat begin november twee dagen naar Centraal-Azië

dinsdag 31 oktober 2023 21:06
Spread the love

De bedoeling is dat Macron op 1-2 november naar Kazakhstan en Uzbekistan gaat. Het gedacht is dat deze landen de verbinding vormen tussen Europa en Azië. De bedoeling is om op basis van handel en uranium import handelsrelaties te creëren.

Macron, Kassym-Jomart Tokaïev (President Kazachtstan) en Sjavkat Mirzijojev (President van Uzbeskistan) moeten als oude sovjetstaten toegang vinden tot Europa. Het zullen belangrijke landen worden voor de Belt and Road iniciative and het Europese gate way system.

Dit is allemaal oud, tegenwoordig draait het voor Frankrijk omwille van de Coup in Niger en de oorlog met Rusland om voldoende nucleair materiaal binnen te halen. Omdat Frankrijk 56 nucleaire centrales heeft. Sinds de oorlog met Rusland verminderde de Uranium export met 14% en in Kazakhstan verhoogd die met 13%. Niger was ook een belangrijke exporteur, maar Kazakhstan en Uzbekistan stonden op eerste en derde plaats.

Veel mensenrechtenorganisaties vroegen ook om de mensenrechtensituatie in die landen ter sprake te brengen. Zo waren er in januari 2022 grote opstanden in Kazakhstan die de ‘bloody student upraising’ noemde. En een opstand tegen amendering van de grondwet van de Republiek van Karakalpakstan.

Verschillende mensenrechtenorganisaties vinden dat de EU niet zomaar mag vertrouwen in Uzbekistan en Kazakhstan omdat respect voor mensenrechten zeer wisselend is.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!