De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Maandag 2 maart 2015: docufilm “Walls and the Tiger” van Sushma Kallam – auditorium KBC Brussel.

Gaat over de meedogenloze landroof in India door multinationals.

donderdag 5 maart 2015 14:32
Spread the love

ARGUS en het European Environmental Bureau (EEB) hebben de Indische Sushma Kallam (schrijfster/producer) uitgenodigd en zij is speciaal overgekomen om de film in te leiden. Het is een intrigerende documentaire geworden over de strijd tussen de landbouwbevolking en industriële projectmanagers in India met medewerking van “de overheid”… Gevolgd door een debat.

 

Sushma werkte als consultant bij enkele grote Amerikaanse bedrijven zoals GE. Ze stelt dat diegenen die consumeren niet meer weten wie dat produceert en waar en er dan ook niet van wakker liggen. Deze film dient verspreid te worden als aanklacht  tegen deze praktijken want vele Indische boeren plegen na hun uitzetting zelfmoord daar ze financieel aan de grond zitten. Voorheen leefden ze van de opbrengst van hun land en hadden geen “geld” nodig…

Vanwaar de titel? De tijger was de heerser van de jungle in Zuid-India maar is door de mens verdreven en bijna uitgeroeid en wordt hier en daar beschermd door “muren”…  

Tijdens het debat gemodereerd door Bart Cortoos (VRT) vernemen we van
Henk Hobbelink, agronomist GRAIN, dat zij zoveel mogelijk de kleine boeren helpen om voor hun land te vechten. GRAIN werkt met 12 vaste mensen en dit is een hele uitdaging voor hen.

Karl Hutgens, verantwoordelijk voor “milieu” bij ArcelorMittal, de grootste staalproducent van de wereld. Hier werken iets meer mensen. Men wou een nieuwe fabriek inplanten in India maar dit is mislukt wegens de te grote oppositie van de lokale bevolking. Hij poneert dat India volop in ontwikkeling is en buitenlandse fabrieken nodig heeft zodat er minder dient ingevoerd te worden.

De moderator stelt dat er heel veel corruptie heerst en onrechtvaardigheid. De rush naar land is een tamelijk recent gegeven. Edoch is het bewezen dat kleinschalige landbouw efficiënter is dan grote plantages en ecologisch meer verantwoord.

Als voorbeeld wordt de productie van melk aangehaald in Nederland, de grootste producent. De melk wordt tot poeder getransformeerd en middels subsidies van Europa uitgevoerd naar o.a. India. Daar concurreert het de lokale melkproductie weg…

Wat gaat de situatie zijn binnen pakweg 5 jaar?

Meer info:

http://www.wallsandthetiger.com/background-articles/some-notes-and-information/

http://www.wallsandthetiger.com/

http://www.grain.org/pages/staff

Als u wenst te weten in wat uw bank belegt, gebruik dan de BankWijzer van Fairfin =

http://bankwijzer.be/nl

take down
the paywall
steun ons nu!