De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lucas Catherine doet een boekje open over ‘de keizer van Katanga’

vrijdag 25 december 2020 23:48
Spread the love

Lucas Catherine bracht in december 2020 ‘de keizer van Katanga’ uit. Het is het verhaal van één van de duizenden koninkrijken die Afrika telde voor de kolonisatie van de Europese mogendheden. Je zou nog kunnen vergeten dat Katanga deel uitmaakte van de oude Belgische kolonie, daarmee dat het verrassend interessant is voor de leek, maar als je al een paar keer naar Katanga bent geweest is dit boek fait divers. Ken je zijn oeuvre, dan herken je zijn genialiteit.

Lucas Catherine (‘47) heeft er een lange carrière op zitten. Hij begon als documentalist bij de BRT, het huidige VRT. Hij studeerde Film aan het RITCS, en is voornamelijk bezig rond de Islam en (de)kolonisatie. Lucas Catherine heeft veel terreinervaring: hij woonde in Rabat, Dar es Salaam en Khartoum. Als documentalist noemt hij zich een ‘Historicus van Vergeten Zaken’.

Hij schreef dit boek bij Epo. Het heeft een cover van de bekende Congolese Cartoonist Barly Baruti. Het boek telt 160 pagina’s in het Nederlands en is vertaald naar het Frans zoals de krant Bruzz. Hij schreef eerder verschillende boeken bij EPO over Congo met als belangrijkste insteek de kolonisatie van België.

Als je al eens iets te maken had met Lubumbashi in de oude provincie Katanga, dan is de kans groot dat je het verhaal van Bunkeya kent en zijn koning Mushidi Ngelengwa. Dan zie je dat dit boek een zuiver opstel is over de pre-koloniale geschiedenis van België in Katanga. Zo hoort het ook, omdat Catherine een documentalist is, dat wil zeggen dat hij aan de eerste niveau’s zit van de informatiegaring.

Koning Mushidi Ngelengwa, kwam als zoon van de Arabische Swahilli karavanen van Oost-Afrika naar Katanga. Hij is kunnen koning worden in een Afrikaans tribaal gebied, omdat de handelskaravanen niet meer opbrachten voor de lokale bevolking wat ze tijdens eeuwen hadden gedaan. Deze verstoring in het handelsevenwicht zorgde ervoor dat deze gebieden werden overheerst door de volkeren van de kust (Oost-Afrika).

Als je de laatste jaren zijn werk volgt dan zie je duidelijk dat hij veel informatie verzamelt rond pre-koloniaal Congo, en dan wordt dit boek pas echt interessant. Er wordt gezegd dat je iets weet over de Democratische Republiek Congo, dat je dan al een specialist bent. Natuurlijk zitten hier veel grijswaarden in. Terreinervaring is zeer belangrijk in Congo, maar helaas kan niet iedereen daar naartoe.

Het succes van dit boek wordt bepaald door zijn duidelijke taal, waardoor een breder publiek over dit onderwerp bereikt wordt. Het boek is goed gestructureerd en levert essentiële informatie op. Het boek had veel langer mogen zijn, toch is het de essentie die wordt verteld, meer hoef je niet te weten omdat het één uit de duizend is…

Uitgerverij: www.EPO.be
Jaar van uitgave: 2020
Bindwijze: paperback
Aantal pagina’s: 160p.
Extra tweetalig boek Nederlands-Frans
Prijs: 15 euro
ISBN: 9789462672451

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!