De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

louis Tobback  schuldig van huisjesmelkerij in Leuven

louis Tobback schuldig van huisjesmelkerij in Leuven

maandag 22 oktober 2018 20:57
Spread the love

Het probleem in Leuven is dat er zeer weinig  goedkope onderdak, kamers ,studio’s bestaan voor niet-studenten en dus ook niet voor de alleenstaande armen, leefloon trekkers,werklozen en vluchtelingen in Leuven.
Leuven heeft de armere  niet-studenten  verwaarloosd door na te laten om in  goedkoper en degelijke kamers en studio’s te voorzien.
Dit is wel een ernstige inbreuk  op de mensenrechten.De grote schuldige van de ‘huisjesmelkerij’ is Tobback(125.000+ 74.000 pensioen)euro bruto per jaar ,die ongeveer 10 jaar geleden, de goedkope koten /kamers afgeschaft heeft door de gemeenschapshuizen en kamers bij families(kotmadam) te verbieden (zogezegd wegens brandveiligheid) ten dienst van het groot kapitaal, ten dienst van de grote  winsten van de kotverhuurders bedrijven zoals Globiss ,Xior,studax….Xior heeft in de eerste negen maanden van 2018 een netto winst van 10,7 miljoen euro gerealiseerd.Xior heeft 6750 verhuurbare eenheden en een globale waarde van 840 miljoen euro.

Eigenaars van grote rijhuizen konden niet meer verhuren per kamer of per verdieping.En konden hun huizen niet meer terugbetalen en/of konden ook de grote huizen niet verkopen aan een andere  familie ook voor dezelfde reden. De grote huizen werden dan goedkoper verkocht aan de kotverhuurders bedrijven waar ze  dan tientallen kleine  studenten koten bouwen.Zo hebben we in Leuven een grote concentratie van bedrijven  met duizenden koten.Waar een kot met onkosten minimum 450 euro kost. Daarbij  verhuren ze niet aan niet-studenten.Er zijn niet genoeg sociale studio’s voor alle de armen ,werklozen,vluchtelingen.

Het probleem in Leuven is dat de alleenstaande armen, leeflonen trekkers,werklozen en vluchtelingen geen degelijk betaalbaar onderdak kunnen  vinden. Kotbaas A. A.gaat toch niet op straat op zoek naar huurders, zij  komen naar hem omdat ze geen beter, goedkoper onderdak vinden wegens de afschaffing door Tobback van de gemeenschapshuizen en kamerverhuur door families of private personen.
In verband met de ‘overbewoning’ per kamer is dat de alleenstaande  armen ,vluchtelingen met hun 800 of 900 euro uitkering per maand een kamer,studio van 500 euro per maand niet willen betalen en dus proberen ze met 3 à 5 een kamer te delen om nog geld over te hebben om te overleven en nog iets te kunnen sturen naar hun, in armoede levende, familie in het economische gekoloniseerde zuiden.Als de koten van A.A. en anderen  niet zou bestaan dan moesten ze op straat gaan slapen of lege huizen kraken of bij het Stadskantoor of OCMW gaan kamperen. De huisjesmelkers geven een onderdak aan mensen die nergens beter en goedkoper onderdak kunnen vinden.De stad is de grote schender van mensenrechten door niet te zorgen voor een betaalbaar en degelijk onderdak voor de armen en vluchtelingen.Leuven heeft nagelaten om goedkoper en degelijke kamers en studio’s te voorzien voor armen niet-studenten.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/10/iedereen-kiest/    vanaf min.23

 

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/nationaal/louis-tobback-eist-excuses-van-vrt-voor-uitzending-over-huisjesmelkerij/ar-BBOIRoA?MSCC=1540203768&ocid=spartandhp

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/leuven-maakt-regels-voor-opdelen-van-gezinswoning-in-studentenkoten-strenger~a3585c54/

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/leuven-geeft-vergunningen-voor-2-studentencomplexen~add0af9b/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!