De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lezing: Moet het Westen Afrika voeden?

Lezing: Moet het Westen Afrika voeden?

dinsdag 10 november 2015 21:11
Spread the love

Taakgroep Peel & Maas Mondiaal Bewust organiseert een lezing door Marc van der Sterren op woensdag 25 november 20.00 u, inloop vanaf 19.30 in het gemeenschapshuis de Ankerplaats Vlasstraat 1 5985 PN in Grashoek. | Foto: © Marc van der SterrenHoe voeden we de wereld tegen 2050? Moet de Europese landbouw Afrika voeden? Heeft de kleine boer in Afrika nog bestaansrecht? Kom naar de lezing van Marc van der Sterren.

Taakgroep Peel & Maas Mondiaal Bewust organiseert een lezing door Marc van der Sterren op woensdag 25 november 20.00 u, inloop vanaf 19.30 in het gemeenschapshuis De Ankerplaats Vlasstraat 1, 5985 PN Grashoek. De toegang is gratis!

Lezing

Agrarisch journalist Marc van der Sterren is initiatiefnemer van www.FarmingAfrica.net, een weblog over landbouw in Afrika. Daarnaast is hij voorzitter van de stichting Kuku Somo. Deze stichting beoogt de zelfredzaamheid te vergroten van kleinschalige boeren in Kenia, waar Van der Sterren bijna een jaar heeft gewerkt en gewoond.
Met zijn lezing zal hij benadrukken dat kennis de grootste tekortkoming is voor de Afrikaanse voedselproductie.

Taakgroep Peel & Maas Mondiaal Bewust organiseert een lezing door Marc van der Sterren op woensdag 25 november 20.00 u, inloop vanaf 19.30 in het gemeenschapshuis de Ankerplaats Vlasstraat 1 5985 PN in Grashoek. | Foto: © Marc van der SterrenDe voedselproductie in Afrika moet omhoog. De wereldbevolking groeit naar 9 miljard mensen in 2050. In Afrika is de bevolking tegen die tijd verdubbeld.
Afrika wordt nog te vaak beschouwd als verloren continent. Toch neemt niet alleen de bevolking, maar ook de welvaart toe. In verstedelijkte gebieden zoals de Keniaanse hoofdstad Nairobi schieten supermarkten als paddenstoelen uit de grond.

Ook hier stijgt dus de vraag naar kwalitatief goed voedsel. Kan Afrika de groeiende stedelijke bevolking zelf voeden? Zijn de kleinschalige boeren daartegen opgewassen? Of liggen er marktkansen voor grootschalige Europese bedrijven?

Opkomende landen

Voor landbouwbedrijven en hun toeleveranciers is in Europa geen ruimte meer voor autonome groei. Dit vinden ze in opkomende landen, waaronder veel Afrikaanse. Europese bedrijven brengen Afrika kennis, technologie, grootschaligheid en productieverhoging.  Maar komt dit ook ten goede van de economie en de welvaart van de bevolking van het Afrikaanse platteland?

Kom luisteren naar de lezing op woensdag 25 november om 20.00 in het gemeenschapshuis de Ankerplaats  in Grashoek. Na de lezing is er volop ruimte voor vragen en discussie.

Lees ook:
Afrika wordt graanschuur van de wereld
Waarom Afrika belangrijker wordt dan het Westen
Geld verdienen aan de Afrikaanse Boer
Europa krijgt straks voedselhulp uit Afrika
Steden hebben kleine boeren nodig

take down
the paywall
steun ons nu!