De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lezersbrief over gestandaardiseerde schooltoetsen
Opinie - Seppe Vanheertum

Lezersbrief over gestandaardiseerde schooltoetsen

maandag 28 maart 2022 15:49
Spread the love

 

Beste redactie van De Wereld Morgen,

 

Hiermee wil ik graag reageren op het artikel “Vlaamse toetsen verschralen het onderwijs” van maandag 22 maart 2022. Het verbaasde me sterk toen ik te horen kreeg dat de toetsen in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk helemaal anders waren. Ik wist namelijk niet dat “gestandaardiseerde toetsen” bestonden. Ik vind dat deze ook moeten ingevoerd worden in Vlaanderen.

Eerst en vooral lijkt het me de ideale manier om in te schatten of een school goed is of niet. Ik ben zelf een leerling uit het secundair onderwijs en ik zou graag willen weten of ik wel de juiste school heb gekozen. Het is handig om te weten of je school goed onderwijs aanbiedt, of ik er een goede kans zal krijgen om de juiste vaardigheden te leren om verder te studeren. Ik ben benieuwd of mijn school boven het gemiddelde presteert of juist niet.

Daarnaast vind ik het zelf ook beter om te weten waar ik al sta. Hoe presteer ik in vergelijking met andere leerlingen, binnen mijn eigen school en binnen andere scholen. Voor welke vakken moet ik nog harder werken? En moet ik vervolgens misschien op zoek naar een andere school?

Anderzijds vraag ik me wel af of de gestandaardiseerde toets zou meetellen voor de eindresultaten van dat jaar. Hoewel ik voorstander ben van deze testen, ben ik er niet van overtuigd dat ze moeten meetellen voor onze eindresultaten. Als ze niet meetellen gaan leerlingen het meer beschouwen als een “leuk tussendoortje” tijdens het jaar. Niet alles hoeft meteen een test te zijn waar je hele jaar van af hangt. Het geeft ook wat meer ruimte en eigenheid aan scholen, want als de minister van Onderwijs voor elke school dezelfde testen geeft, kunnen de scholen zelf bijna niets meer beslissen over de testen en de examens. Het is fijn als een school een eigen cultuur heeft, het moet niet allemaal hetzelfde zijn.

Het lijkt me dus een goed idee om deze gestandaardiseerde testen in te voeren, omdat scholen dan kunnen vergelijken met andere scholen of ze het goed doen of niet. En het zou ook beter zijn voor de leerlingen zelf, zodat ze beter weten voor welke vakken ze nog iets meer moeten doen. Ik hoop alleen niet dat scholen door deze testen hun eigenheid verliezen en dat ze toch nog zelf opdrachten en examens kunnen kiezen.

 

Seppe Vanheertum donderdag 24 maart 2022

Bron:

Jeroen Permentier, 21 maart 2022, Vlaamse toetsen verschralen het onderwijs. De Wereld Morgen, online. https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/03/21/vlaamse-toetsen-verschralen-het-onderwijs/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!