De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Levensmoe in België

Levensmoe in België

Onnodig te zeggen dat alcohol niet zo onschuldig is als het lijkt (tiens, waar heb ik dat nog gehoord?). Maar wij Belgen houden van bier! Niet geheel toevallig zijn er in ons landje dan ook heel wat mensen levensmoe. Het stond enkele dagen geleden weer eens in de krant: Dagelijks beroven drie Vlamingen zichzelf van het leven en gemiddeld zeven mensen per dag in heel België, we staan in de top 3 van Europa!

vrijdag 20 juni 2014 02:55
Spread the love

DeWereldMorgen.be

Ter vergelijking: In Nederland (waar je legaal aan wiet komt) zijn het er verhoudingsgewijs veel minder, maar sinds de economische crisis zijn ze daar ook aan een opmars bezig, gemiddeld 4,5 per dag.

Crisis

Eén op drie zelfmoordpogingen wordt ondernomen onder invloed van alcohol! Veel mensen maken de vergissing om wanneer ze zich niet goed in hun vel voelen en verdrietig of kwaad zijn naar de fles te grijpen, maar alcohol versterkt negatieve gevoelens! Na een paar glaasjes ben je aangenaam verdoofd, maar nadat de eerste roes voorbij geëbd is, voel je je nog miserabeler dan ervoor. Problemen kunnen onoplosbaar lijken en de ellende te zwaar om te dragen, waardoor zelfmoord als enige optie overblijft. Dronken mensen zijn dikwijls ook veel agressiever en hebben minder remmingen en angsten, de kans dat een zelfmoordpoging slaagt is daardoor veel groter.

Wie of wat kan ons redden?

Zijn er dan geen oplossingen om ons land uit dit diepe tranendal te redden? Ja tuurlijk wel, oplossingen zijn er altijd. Alleen moeten mensen er naar willen luisteren en bereid zijn om hun vooroordelen op te bergen. Cannabis kan namelijk volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in the American Journal of Public Health het zelfmoordcijfer gevoelig terugdringen!

Dat cannabis mensen kan helpen beter om te gaan met stressvolle periodes in hun leven daar zijn de onderzoekers het nog niet over eens. Ze zijn eerder geneigd te geloven dat de daling in het zelfmoordcijfer te maken heeft met het feit dat mensen (vooral jonge mannen) cannabis prefereren boven alcohol wanneer ze dit op een volstrekt legale manier kunnen consumeren. De negatieve gevolgen van alcohol blijven hen aldus gespaard.

Conservatieve wetgeving

Dat de Belgische wetgeving mijlen ver achterop hinkt van wat er leeft in de dagelijkse realiteit blijkt uit het feit dat we geen cannabis mogen gebruiken in het bijzijn van minderjarigen.

Door die conservatieve wetgeving geloven sommige mensen echt dat er iets scheelt met cannabis en willen ze er ook niet mee geassocieerd worden. Alcohol daarentegen wordt nooit afgeslaan, iedereen doet mee aan het feestje. Tenzij enkele uitzonderingen en diegene die een verslaving achter de rug hebben en nu geen druppel meer kunnen aanraken zonder te hervallen. Dat drinken het risico op depressies maar ook geheugenstoornissen (o.a. Korsakov syndroom), borstkanker en dodelijke leveraandoeningen ernstig verhoogt, beseffen we veel te weinig.

Gevoelloze eikel

Volgens Mireille de Visser van Polikliniek voor Jeugd & Alcohol in Rotterdam zetten ouders hun kinderen er zelfs toe aan om te drinken. Dit zei ze in een interview met Vice: “Van de kinderen die wij opnemen in onze klinieken kreeg bijna tachtig procent hun eerste slokje thuis. Die ouders zouden het niet goed vinden als hun kind zou blowen. (…) Maar drinken? Hartstikke leuk. Feestje geven, alcohol kopen voor het kind en de vriendjes en dan een paar uur het huis afstaan. (…) Ouders hebben geen flauw idee waar ze aan meewerken.” En verder: “Het beeld dat wordt geschapen in de media is dat je van alcohol een echte man wordt. Met sexappeal. Maar in werkelijkheid krijg je als je niet oppast met alcohol een gevoelloze eikel. Wat dat betreft zijn we enorm genaaid door de alcoholindustrie, die altijd maar een positief beeld van alcohol neerzet.”

Een rondje politiek

Ik las in een interview van 20 mei met Bart De Wever voor News Monkey het volgende: “Zij die cannabis minimaliseren tot een straffe sigaret, die vergissen zich deerlijk. Dit roesmiddel zal niet anders zijn dan alle andere. Nu al is schizofrenie in volle opmars omwille van cannabisgebruik. Je kan mij niet overtuigen dat dit een goed idee is. Ik zal daar nooit van overtuigd zijn.”

Bart De Wever kan het misschien goed uitleggen, maar wat hij zegt klopt voor geen meter. Schizofrenie overkomt slechts 1% van de bevolking! Hoewel het aantal cannabisgebruikers sterk gestegen is de laatste jaren, steeg het aantal schizofreniepatiënten niet! The Harvard Medical School onderzocht de stelling of cannabis nu wel of niet schizofrenie veroorzaakt, en kan met eer en geweten verklaren dat dit niet het geval is. CBD-rijke cannabis kan volgens de onderzoekers echter wel gebruikt worden als medicijn voor mensen die lijden aan schizofrenie of psychoses, omdat CBD antipsychotisch werkt (en niet alleen dat :)!

Vaporize!

Ik ben er mee weg, maar eerst nog dit: Ga niet roken om je problemen te vergeten, pak eerst je problemen aan en steek er dan pas eentje op! Je zal er dubbel zo hard van genieten en het verkleint de kans om verslaafd te worden aanzienlijk (Ja mama)… En schaf jezelf een vaporizer aan. Driedubbel genot!

take down
the paywall
steun ons nu!