Bij voorbereidingen aan deze dag merkten we heel wat drempels voor mensen die op een andere manier willen samenwonen dan in een kerngezin en/of die andere liefdes- en zorgrelaties hebben. Jongvolwassenen vragen zich af of zij vandaag een kind op de wereld willen zetten. Zij worstelen met heel concrete vragen in verband met kinderopvang, als met grotere vragen over klimaat, solidariteit, … .Net na de keynote lezing stelt Furia haar eisenpakket voor, met aandacht voor problematiek van mensen in verschillende relatievormen, voor de woonproblematiek en voor reproductieve rechten. Tegelijk spreekt Furia vzw haar solidariteit uit met de Palestijnse bevolking in Gaza.
Rond de drie grote thema’s worden verdiepende en interactieve activiteiten aangeboden:
Rebelse relaties
De dag start met de keynote lezing Rebelse Relaties. Rahil Roodsaz onderzoekt constructies van liefde en intimiteit in monogame en niet-monogame relaties in de Nederlandse samenleving, aan de universiteit van Amsterdam. Zij wordt geïnterviewd door Heleen Debruyne over haar onderzoek en het boek Intieme Revoluties dat zij mee redigeerde.
In de namiddag gaat het feministisch Magdalena Collectief van KASKstudenten in gesprek met bezoekers over hun relatie(s). Doorheen de dag kunnen bezoekers luisteren naar getuigenissen in de Danszaal van De Centrale.
Goed wonen
Na de middag onderzoeken we met een panel en met de bezoek.st.ers van de Dag van het feminisme wat ‘goed wonen’ betekent. Maar vooral, hoe realiseren we dat voor iedereen? We ontrafelen uitsluitingsmechanismen, delen inspirerende voorbeelden en dromen over een gendersensitieve aanpak van wonen en woonomgeving. Soumaya Majdoub (Women in Urbanism), Maggi Poppe (Vrouwenraad), Joy Verstichele (Vlaams Huurdersplatform) en een vertegenwoordig.st.er van Wooncoop gaan met elkaar en met het publiek in gesprek.
Met hun productie Blik VOoruit peilt cirQ vzw tijdens de namiddag naar radicale dromen bij bezoekers.
Kindertwijfels
Furia-jongeren zoeken naar hoe mensen al dan niet kozen voor kinderen en hoe hun leven eruitziet na de al dan niet bewuste keuze. De verhalen die zij verzamelen kunnen bezoekers ook beluisteren in de Danszaal. In het Femi Filocafé Kindertwijfels kunnen bezoekers hun vragen delen en een vraag uitkiezen waarop ze verder gaan.
Tussen 17 en 19u. voorzien we netwerkmoment voor bezoekers.