De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuvense Persclub geeft jaarlijkse HDK-persprijs aan TEJO-huis

Leuvense Persclub geeft jaarlijkse HDK-persprijs aan TEJO-huis

donderdag 6 februari 2020 14:31
Spread the love

TEJO-huis laureaat van 17e Hugo De Keyserprijs van Leuvense Persclub

Het TEJO-huis is de laureaat van de 17e Hugo De Keyserprijs die de Leuvense Persclub jaarlijks uitreikt aan projecten die het leven in Leuven aangenamer maken in de brede zin van het woord. De prijs werd woensdagavond in het Leuvense stadhuis uitgereikt. De Life Time Award viel te beurt aan de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.

Het TEJO-huis werd in september 2019 in de Verkortingstraat in Leuven opgestart. Jongeren tussen 10 en 20 jaar oud die nood hebben aan een babbel, kunnen er onmiddelijk, gratis en anoniem terecht bij een van de circa 20 vrijwillig meewerkende professionele therapeuten. Na vier maanden hebben er zich al 105 jongeren aangemeld. Omwille van dat grote succes werd beslist om vanaf deze week vier avonden de deuren te openen in plaats van drie voorheen. Het Leuvense huis is het 14e in Vlaanderen. Dat de nood aan dergelijke opvang groot is blijkt uit enquêtes die aangeven dat liefst 38 procent van de jongeren in Vlaanderen met een of ander psychisch probleem kampt, terwijl de wachttijd voor hen om met iemand van het CAW te praten gemiddeld 122 dagen is.

De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud krijgen de Life Time Award naar aanleiding van hun 50-jarig bestaan. De verdiensten van deze vzw voor het behoud van de natuur in het zuidelijk deel van de Leuvense regio kunnen volgens de Persclub moeilijk overschat worden. Door allerlei acties slaagde de groep er bij hun ontstaan rond 1970 in om bij de plannen voor de aanleg van de E40 het Heverleebos en Meerdaalwoud grotendeels te sparen. Met gerichte aankopen kon de organisatie later in de Dijlevallei ten zuiden van Leuven het prachtige natuurgebied Doode Bemde te realiseren dat zij overigens volledig zelf in beheer heeft.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!