De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuvense acties tegen Israëlische genocide en onbetaalbaar wonen

Leuvense acties tegen Israëlische genocide en onbetaalbaar wonen

maandag 24 juni 2024 18:01
Spread the love

Er lopen op dit ogenblik in het Leuvense twee sociale acties die steun verdienen. Sinds midden mei bezetten tientallen studenten een gebouw van de Rechtsfaculteit met als eis dat de KU Leuven alle banden met Israëlische universiteiten doorknipt, iets wat rector Luc Sels ondanks grote onenigheid hierover in zijn team weigert te doen. Vandaag/maandag in de vooravond betoogden zo’n 500 personen in de binnenstad achter een spandoek met de boodschap dat de KU Leuven op die manier medeplichtig is aan de genocide in Gaza. Aanleiding voor de betoging is de academische raad van de universiteit die morgen vergadert en de studenten eisen dat hun vraag hier besproken wordt. De universiteiten in Israël waarmee de KU Leuven samenwerkt zijn volgens de studenten misschien niet rechtstreeks, dan wel onrechtstreeks medeplichtig aan de genocide. Voor zo’n langdurige studentenactie moeten we overigens al teruggaan tot het begin van de jaren ’80 met het protest tegen ‘de 10.000”.

De tweede actie betreft de kraak van een leegstaand pand aan de Aarschotsesteenweg waarmee een aantal jongeren onder meer de voor hen ondraaglijk dure woonmarkt willen aanklagen. ”Projectontwikkelaars geven niets om de lokale noden en de politie draait voornamelijk om haar eigen as. Alleen een bepaald deel van de bevolking plukt er de vruchten van. De rest wordt naar buiten geduwd”, aldus de krakers. De jongeren willen het pand ook uitbouwen tot een autonoom centrum, een vrijplaats “waar subculturen kunnen floreren en mensen zich kunnen ontplooien’. Ook aan dergelijke goedkope vrijplaatsen is er volgens hen in het Leuvense eveneens een groot gebrek. “Terwijl vastgoedspeculanten hun winst opstrijken willen wij een broedplaats creëren waar mensen op een gelijkwaardige manier kunnen samenwerken”, aldus de actievoerders. Afgelopen zaterdag werden alvast een resem optredens georganiseerd in het kraakpand.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!