Zoals bekend wil Leuven in de Brusselsestraat een prestigieuze podiumkunstenzaal realiseren. De kosten van dit project, dat ontworpen werd door het Londense bureau Sergison Bates, lopen naar verluidt inmiddels al op tot meer dan 100 miljoen euro. Het stadsbestuur rekent voor minstens de helft van dit bedrag op de Vlaamse regering. Het was daarom uitkijken naar het regeerakkoord. Dit vermeldt niets concreet over het Leuvense project, maar stipuleert op blz.167 “dat elke aanvraag voor culturele topinfrastructuur moet vervolledigd worden met een concreet exploitatieplan” en “met het oog op strategische keuzes die Vlaanderen moet maken wordt de inventaris culturele infrastructuur gefinaliseerd”.
De afgelopen dagen werd er nog melding gemaakt van enkele andere zware investeringen die Leuven de komende jaren moet ophoesten zoals de 32 miljoen in de restauratie van het historische stadhuis en om en bij de 13 miljoen in de verbouwing van Hal 9 in Kessel-Lo tot jeugdcentrum. De schuld van de stad Leuven schiet ondertussen pijlsnel de hoogte in van 133,2 miljoen in 2020 tot 353,6 miljoen in 2026. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de mate waarin Vlaanderen financieel wil bijdragen in deze podiumkunstensite.
Alle partijen moeten zich voor 13/10 duidelijk uitspreken over de vraag of Leuven het project financieel wel aankan indien dat Vlaanderen slechts 10 of 20 miljoen zou betoelagen. Over het exploitatieplan en de nodige middelen die Leuven hiervoor moet ophoesten is tot dusver niks bekend. Het stadsbestuur betoelaagt museum M jaarlijks met 5 miljoen. Wat wordt het met de podiumkunstensite? Ook over de mobiliteitsafwikkeling is het laatste woord nog niet gezegd.
Luc Vanheerentals
Ps. Tot 13/10 publiceer ik dagelijks een column over een heikel probleem in Leuven. Voor meer info verwijs ik door naar mijn boek ‘Leuven zoals het is. Doorlichting aan vooravond verkiezingen 2024’. Het is te koop in Leuvense boekhandels. Je krijgt het onmiddellijk in de bus door storting van 20 euro op bkr BE65 7855 2875 6196.