De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuven vindt geen verbalisanten van bouwovertredingen

Leuven vindt geen verbalisanten van bouwovertredingen

vrijdag 22 april 2022 16:33
Spread the love

 

Leuven vindt niet het gewenste aantal verbalisanten om bouwovertredingen vast te stellen. In de Cel Handhaving van de Dienst Bouwen van de stadsadministratie zijn er drie voorzien, maar momenteel is er maar één actief (en een administratief medewerker). Door dit personeelstekort kan de dienst niet proactief op zoek naar dergelijke overtredingen, maar beperkt men zich tot onderzoek van klachten. Dat heeft Kathleen Lambié, afdelingshoofd bouwen, wonen en milieu, donderdag gezegd in de raadscommissie ruimtelijke ordening.

“We doen weliswaar de nodige inspanningen om mensen aan te werven, maar er dagen voor deze job simpelweg geen kandidaten op. Ook in vele andere steden blijkt het een knelpuntberoep. De betrokkene is bevoegd om ter plekke controles uit te voeren, werken stil te leggen en dergelijke. Wegens de agressie waarmee dit werk gepaard gaat moet men overigens stevig in zijn schoenen staan. De laatste persoon die we hiervoor hadden aangeworven gaf er na drie maanden al de brui aan”, aldus Lambié.

Het gaat voor alle duidelijkheid over bouwovertredingen zoals het uitvoeren van werken zonder vergunning en niet over controles op de woonkwaliteit waarvoor de Leuvense administratie wel meer mensen in dienst heeft. Opmerkelijk is dat in tegenstelling tot een aantal andere steden de Leuvense politie geen verbaliserende bevoegdheid heeft qua bouwovertredingen. “Dat is historisch zo gegroeid. Misschien moeten we toch eens gaan kijken wat er bij de politie op dat vlak mogelijk is”, aldus Lambié.

Mede door vermindering van het aantal verbalisanten is het aantal in Leuven geregistreerde stedebouwkundige misdrijven de afgelopen jaren sterk gedaald. In 2015 en 2016 ging het nog achtereenvolgens om 110 en 109 feiten. In 2020 en 201 waren er dat nog 55 en 36. Het aantal aanmaningsbrieven steeg wel sterk van 64 en 182 in 2015 en 2016 tot 375 en 345 in 2020 en 2021. In vele gevallen wordt er door de betrokken eigenaar positief gereageerd op aanmaningen.

Wat is er vereist om in de Cel Handhaving van de Dienst Bouwen van de Leuvense stadsadministratie aangesteld te worden als verbalisant van bouwovertredingen: een bachelordiploma met interesse voor het thema bouwen en wonen. Technische achtergrond is een pluspunt maar niet vereist. Je moet wel een plan kunnen lezen en voldoende haar op je tanden hebben om een werf indien nodig te kunnen stilleggen. Voor meer info: kathleen.lambie@leuven.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!