De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuven lanceert actie ‘Zet een bordje bij’

Leuven lanceert actie ‘Zet een bordje bij’

maandag 20 januari 2020 14:56
Spread the love

‘Het Laatste Avondmaal’ van Bouts inspireert Leuven voor actie ‘Zet een bordje bij’

Het museum M Leuven en de stad Leuven roepen op dinsdag 11 februari in het kader van de actie ‘Zet een bordje bij’ eenieder op om iemand uit te nodigen voor een maaltijd. Het schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dierc Bouts, dat vanaf 7 maart centraal staat in een nieuwe permanente expositie in de Sint-Pieterskerk, was hiervoor de inspiratiebron.

Met de actie ‘Zet een bordje bij’ wil Leuven iets doen aan de eenzaamheidsproblematiek in de universiteitsstad die alle leeftijden treft. “Bij eenzaamheid denken we vaak in de eerste plaats aan senioren, maar uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat ook maar liefst twintig procent van de Vlaamse jongeren zich soms tot dikwijls eenzaam voelt. Deze actie is een eenvoudig, maar mooi en belangrijk gebaar in onze samenleving”, aldus burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a).

‘Het Laatste Avondmaal’ is het meest iconische werk van de Vlaamse primitief Dieric Bouts (1410-1475) en werd geschilderd voor de Leuvense Sint-Pieterskerk waar het nog altijd hangt. Naar aanleiding van de finalisering (na 80 jaar!) van de restauratiewerken aan deze kerk loopt er vanaf 7 maart in deze kerk een permanente tentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef het Laatste Avondmaal van Bouts’ die een onderdeel is van het Vlaamse Meester-project van Toerisme Vlaanderen.

De tentoonstelling, die voorzien is van unieke digitale tools, focust niet alleen op Het Laatste Avondmaal maar ook nog op 11 andere ‘highlights’ in de Sint-Pieterskerk zoals ‘De Marteling van de Heilige Erasmus’ van Bouts, de Edelheeretriptiek en het Triomfkruis van Borman, de imposante Sacramentstoren, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van ‘Fiere Margriet’. Met het oog op deze expositie werden ‘De Marteling’ en het praalgraf gerestaureerd.

Luc Vanheerentals

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!