Er zijn bijna geen openbare toiletten in het centrum van Leuven behalve het verzinkbare toilet voor de studenten in de Tiensestraat.
Daardoor vind ik Leuven een zeer toiletonvriendelijke stad.
Er zijn wel toiletten in de openbare gebouwen, parken, ziekenhuizen, museums, bibliotheken maar alleen voor de mensen die de stad goed kennen, de mensen van andere steden en toeristen zullen de weg er naartoe niet gemakkelijk vinden.
Daarom vind ik dat Leuven de toiletten in de publieke gebouwen moet openstellen aan de burger en ook het symbool voor openbare toiletten buiten op de gebouwen zetten.
Verder vind ik dat de stad Leuven aan de mensen die wegens ziekte veel naar het toilet moeten, zoals mensen met blaas- en prostaatproblemen, ziekte van Crohn en anderen een soort toiletkaart zou moeten geven zoals de bewonerskaart voor het parkeren. Zodat deze mensen het recht hebben om alle toiletten van cafés/bars/restaurants te gebruiken zonder de verplichting een consumptie te nemen.Ook in Gent werkt de stad met een lijst van een dertigtal cafés waar de burger gratis de toiletten kan gebruiken zonder de verplichting van een consumptie. Ik vraag aan de stad Leuven ook om gelijkaardige initiatieven te nemen.
Hier vraag ik aan het stadsbestuur me mee te delen welke de visie, filosofie of standpunt is van de stad over dit onderwerp: heeft de burger met een ziekte recht om gratis de toiletten te gebruiken zonder verplicht te moeten consumeren, mag een burger een toilet gebruiken van een café, zonder consumptie, als hij dringend een behoefte heeft? Ik vraag de stad ook om deze info bondig kenbaar te maken aan de burger via de streekkranten en media.
Ik kan niet begrijpen dat de stad een nieuw busstation bouwt zonder toiletten. Dit getuigt van weinig respect vanwege De Lijn en de stad Leuven voor de vele reizigers die drang hebben om hun grote of kleine “boodschap” te doen. Ondanks dat er zich in de buurt toiletten van het treinstation bevinden, vindt men geen enkele aanduiding hiervan aan het busstation. Het treinstation werd recent heraangelegd maar de reiziger moet het nog steeds stellen met een slecht aangeduid containertoilet dat 40 cent kost. Bovendien is dit toilet gesloten tussen 20.30 uur en 7 uur ‘s morgens. Nochtans gaat het trein- en busverkeer door minstens tot middernacht. Tijdens het weekend rijden de nachtbussen zelfs tot 3 uur ‘s ochtends. De reiziger heeft vrijwel geen andere mogelijkheid dan zijn behoefte op straat te doen.
Ik vind dat Leuven een paar gratis openbare toiletten moet bouwen en daar personeel zetten betaald door de gemeente, waardoor de stad ook nog jobs creëert. En als er evenementen zijn waar tientallen duizenden mensen op afkomen moeten nog tientallen mobiele toiletten en urinoirs bijgezet worden. Ik vind dat de burger recht heeft op gratis openbare toiletten.
Gratis openbare toiletten zijn een uitdrukking van gastvrijheid, respect en beschaving.
Gedurende het jaar 2009 zijn 395 mannen geboet wegens wildplassen wat ergens wil zeggen dat minstens 4000 mannen wildgeplast hebben in Leuven.
Op het wereldfeest van mei 2010 in het bruulpark, recent heraangelegd voor 1,4 miljoen euro, waren honderden wildplassers en werden er 35 beboet omdat de openbare toiletten van het park gesloten waren en die in de vervangende toiletcontainer kostten 50 cent, wat zeer veel bezoekers te duur vonden. Ik vind dat de stad de lichamelijke behoeftes van de bewoners en bezoekers sterk verwaarloost. Het lijkt dat Leuven liever geldboetes voor de overlast inkasseert dan de overlast zelf op te lossen. De enige oplossing om het wildplassen sterk te verminderen is het plaatsen van veelvuldige gratis openbare toiletten.
Ik vind dat als een burger dringend moet plassen en er geen openbare toiletten in de buurt zijn en hij daardoor beboet wordt, dat het dan aan de stad is om de boete zelf te betalen.