De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Leuven 2030 lanceert EcoFoodMap: digitaal kompas voor Leuvense voedselstrategie
Rikolto

Leuven 2030 lanceert EcoFoodMap: digitaal kompas voor Leuvense voedselstrategie

In Leuven werd zopas de EcoFoodMap gelanceerd: een online platform dat inzicht biedt in alle mensen en organisaties die de Leuvenaars van voedsel voorzien. Dat moet nieuwe samenwerkingen in het kader van de Leuvense voedselstrategie makkelijker maken en vermijden dat bedrijven of burgers tijd verliezen aan problemen die iemand anders al oploste.

vrijdag 26 februari 2021 15:48
Spread the love

 

In 2018 lanceerde het netwerk van Leuven2030 de Leuvense voedselstrategie, getiteld “Voeding verbindt”. De strategie maakt werk van een duurzaam landbouw- en voedingssysteem in en rond Leuven. De voedselstrategie omvat alle aspecten van de voedingsketen, zoals productie, verwerking, distributie, consumptie, …

“Heel het systeem achter ons eten, is een complex gebeuren”, zegt Caroline Huyghe, programmaverantwoordelijke Duurzaam en gezond eten bij Leuven 2030. “Van veld tot bord zijn er heel veel spelers betrokken. Willen we de ambitieuze doelstellingen van de voedselstrategie waarmaken, is het van cruciaal belang om de juiste initiatieven, actoren en experten in Leuven te verbinden.”

De EcoFoodMap vult deze leemte en maakt het mogelijk om in een paar clicks gegevens te vinden over alle betrokken partijen en initiatieven.  “Dit platform is een kompas voor de burger, die bijvoorbeeld op zoek gaat naar lokale producten of een nieuwe Leuvenaar die graag aansluit bij een bestaande buurtmoestuin”, legt Caroline Huyghe uit. “Het platform biedt ook een meerwaarde voor economische spelers. Denk bijvoorbeeld aan restaurants die op zoek zijn naar een verkooppunt van seizoensgroenten in de regio.”

De EcoFoodMap zal ook voor het beleid een functie vervullen als barometer in de transitie naar duurzaamheid. De gegevens op het platform worden regelmatig geactualiseerd. “Dat laat toe om het succes van initiatieven en projecten te evalueren aan de hand van een set duurzaamheidsindicatoren.”

 

Je vindt de EcoFoodMap terug op http://dashboard.voedingverbindt.be/.

De EcoFoodMap werd ontwikkeld met steun van Cross-KIC Sustainable Cities vanuit EIT, het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie. Leuven 2030, ShiftN, Rikolto en KU Leuven werkten het platform uit in het najaar van 2020.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!