De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

LEUVEN 2024 (5): Ook Parkveld in Heverlee bebouwen?

LEUVEN 2024 (5): Ook Parkveld in Heverlee bebouwen?

zaterdag 5 oktober 2024 19:49
Spread the love

In 2022 was 57,5 procent van het Leuvense grondgebied bebouwd, tegenover slechts 28,9 procent gemiddeld in Vlaanderen. De curve van de Leuvense bebouwingsgraad steeg het afgelopen decennium langzaam maar zeker. Met de geplande grootschalige woningbouwprojecten langs de Wakkerzeelsebaan in Wijgmaal en de Sint-Janbergsesteenweg in Heverlee zal er de komende jaren weer minstens één percent bijkomen. Vraag is in hoeverre het stadsbestuur verder kan gaan met de inname van open ruimte zonder de leefbaarheid van de stad (verder) in het gedrang te brengen. Vooruit stelt in haar verkiezingsprogramma het ruimtelijk structuurplan te willen herzien. Als dit betekent dat er opnieuw gebieden een herbestemming krijgen als woonzones, zal men zoals op Parkveld in Heverlee ongetwijfeld milieuactivisten op zijn weg tegenkomen.

De spanning tussen behoud van open ruimte en ruimte-inname voor nieuwe projecten is al decennialang aanwezig in het Parkveld. Het gewestplan uit 1977 deelde het gebied in in een woonzone van 9,75 ha en een landbouwgebied van 9,15 ha. Het gebied is grotendeels in handen van drie eigenaars. Projectontwikkelaar Nextensa bezit 7,20 ha (vooral woongebied). Het OCMW van Leuven (8,13 ha) en Interleuven (2,4 ha) zijn eigenaar van vooral landbouwgebied. Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) uit 2009 dat in het zuidelijk deel een lokaal bedrijventerrein voorzag, langs de Geldenaaksebaan acht sociale appartementsblokken en in het noordelijk deel een woonontwikkeling werd op vraag van buurtbewoners door de Raad van State vernietigd. Hetzelfde lot onderging de verkavelingsvergunning uit datzelfde jaar waarmee Nextensa 70 woningen kon bouwen.

Wat is de situatie vandaag? Leuven gaf Blauwdruk Stedenbouw enkele jaren terug opdracht om met alle betrokken partijen te gaan praten om te komen tot een oplossing. Eind 2023 heeft dit studiebureau een voorstel tot masterplan gelanceerd dat in twee fases voorziet in de bouw van 173 woningen. Nextensa mag volgens dit plan op een terrein van 1,46 ha in het noordelijk deel 68 woningen bouwen die ontsloten worden via de Milselseweg. In een tweede fase kunnen eveneens in het noorden op landbouwgrond, dat deels eigendom is van Nextensa en het OCMW, mits een nieuw RUP 105 woningen gebouwd worden. De stad Leuven nam over dit masterplan nog geen beslissing en zet de discussie met omwonenden. In het voorjaar van 2025 wil men landen. Het actiecomité Partigiani kant zich tegen elke nieuwe bebouwing.

Vooruit stelt in haar kiesprogramma ‘bestaande woonontwikkelingsgebieden zoals Parkveld te willen ontwikkelen om het woonaanbod te verhogen’. Ook voor CD&V moet Parkveld gedeeltelijk ingezet worden voor wonen, met prioriteit voor gezinnen. Groen van zijn kant wijst erop dat er de voorbije jaren belangrijke stappen gezet zijn waardoor de toekomst van Parkveld als openruimtegebied er een heel stuk beter uitziet dan enkele jaren geleden. De centrale groene corridor moet voor deze partij alleszins gevrijwaard blijven. N-VA is tegen bebouwing op Parkveld en pleitte enkele jaren terug voor een bestemmingswijziging van woonzone naar stadsbos.

Voor meer achtergrondinformatie lees mijn boek ‘Leuven zoals het is. Doorlichting aan vooravond verkiezingen 2024’. Het telt 292 blz. en kost 20 euro. Het is momenteel te koop in de Leuvense boekenwinkels Als je het bedrag stort op mijn rekening BE65 7855 2875 6196 krijg je het snel in de bus. Voor meer info: luc.vanheerentals@telenet.be
Luc Vanheerentals

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!