De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Let’s talk!

vrijdag 12 juli 2019 12:15
Spread the love

Leonie Delaey (23), een jongedame uit Antwerpen, stelde vorige week de documentaire LETS TALK voor. In de kortfilm laat ze mensen aan het woord over hun emoties om die bespreekbaar te maken. Op die manier hoopt ze dat mensen elkaars mening beter gaan respecteren. In het najaar volgt nog een vervolg waarbij mannen en vrouwen getuigen over hun gevoelens en ervaringen in de samenleving.

Door alle gebeurtenissen in de wereld, wil Leonie ervoor pleiten dat mensen meer met elkaar in contact komen, praten met elkaar en vooral elkaar proberen te begrijpen met respect voor elkaars mening. “Ik wil vooral dat mensen proberen om in iemand anders’ schoenen te staan”, vertelt ze. “Raken ze dan nog niet over hun meningsverschillen, so be it, maar dan hebben ze tenminste met elkaar gepraat.”

Wat ben ik?’

Leonie is opgegroeid in de Kempen, een streek met, naar haar gevoel, bitter weinig diversiteit. Als jong meisje met een multiculturele achtergrond krijgt ze vaak vragen over haar afkomst. ‘Wat ben jij?’ is geen evidente vraag om op jonge leeftijd te beantwoorden. Naarmate ze ouder wordt, begint ze rond te reizen in Europa en Afrika, op zoek naar zichzelf en antwoorden.

Ze ontdekt al snel dat ze zichzelf vooral vindt in interactie met anderen. Niet door gesprekken over koetjes en kalfjes, maar door gesprekken over diepere dingen zoals liefde, pijn en geluk.

Ze woont nu ruim vijf jaar in Antwerpen, en dat heeft haar letterlijk middenin de diversiteit van een grootstad geplaatst. En ook hier gaat ze gesprekken aan met mensen. “Ik leerde daar al snel uit dat deze stad enorm creatief is en dat diversiteit erg verrijkend kan zijn, maar ik heb ook geleerd dat diversiteit met de nodige uitdagingen komt.”

Documentaire

In de documentaire zet Leonie de trend verder: ze nodigt mensen uit om hun ervaringen te delen over liefde, pijn en verdriet. Negen Antwerpse jongeren krijgen vragen voorgelegd over tal van onderwerpen. Zo vertelt Duncan over zijn ingrijpende ervaringen wanneer hij zijn biologische vader voor het eerst ontmoet. Of Ariana die de kijker ontroert wanneer ze vertelt over een confrontatie met racisme op de Groenplaats, hartje Antwerpen.

Leonie stelde haar werk voor in Het Bos in Antwerpen. Na de vertoning nodigde ze het publiek uit voor een korte workshop, waarbij iedereen gekoppeld werd aan een ‘onbekende’. Om de smalltalk meteen te vermijden, kregen de deelnemers twee levensvragen voorgelegd waar ze samen over in gesprek konden gaan. De oorspronkelijke opdracht was om het gesprek tien minuten vol te houden, maar in de realiteit duurde vele gesprekken tot valavond.

Vervolg

Haar eerste documentaire is nog maar net vertoond, of Leonie is al bezig met een vervolg op haar project: Let’s Talk Women en Let’s Talk Men. Ze wil ‘LETS TALK’ laten uitgroeien tot een echte beweging, en nog meer emoties en gedachten in beeld brengen vanuit verschillende invalshoeken. “Ik wil met de twee sequels op zoek naar hoe verschillende genderrollen omgaan met hun gevoelens en ervaringen in de samenleving”, besluit ze.

Let’s Talk Women’ en ‘Let’s Talk Men’ worden eind dit jaar verwacht.

Wil jij hier aan meewerken of heb je nog vragen?

Neem dan zeker contact op:

Facebook: Leonie Delaey

E-mail: leonie.lets.talk@gmail.com

Docu lets talk: https://www.youtube.com/watch?v=v-Al28nbIT8&feature=youtu.be

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!