Leraren hebben u nodig! Woorden van een pas afgestudeerde leerkracht.

Leraren hebben u nodig! Woorden van een pas afgestudeerde leerkracht.

woensdag 14 juni 2017 17:17

Deze maand is het weer zover. Hordes vers opgeleide leerkrachten trekken de deur van hun hogeschool achter zich dicht om een nieuw leven te starten:

  • Jongeren die aan het begin van hun studentenparcours vol energie stonden te trappelen om die ene leerkracht te worden die het verschil zal maken.
  • Leerkrachten die deze richting kozen na een teleurstelling elders.
  • Leerkrachten die wel te vinden zijn voor de idee van vakanties en woensdagnamiddagen.
  • Leerkrachten die zullen afhaken zoals 1 op 4 dat doet in de eerste vijf jaar van hun loopbaan.
  • Leerkrachten die zullen doorbijten.
  • Leerkrachten die nooit dachten in het onderwijs te zullen staan, maar toch zullen blijven omdat ze gepassioneerd raken.
  • Leerkrachten die aan het begin van hun lerarenopleiding tot de helft van de starters behoorden die wel zullen afstuderen, en die hebben doorgezet om uw kinderen de richting te wijzen.

Zij die hun nachtrust inperken om uw toekomst te proberen voorzien van mensen die hun talenten gebruiken en gelukkig zijn. Mannen en vrouwen die u of uw kinderen zullen bijstaan in hun ontdekking van de jungle dat deze wereld is. Mensen, net als u, die begrijpen dat zij niet de enige zijn die nood hebben aan werkbaar werk.

Superhelden zijn het niet, zoals niemand dat is. Ook zij maken fouten tijdens het beoefenen van deze onmisbare job, maar ook zij groeien met de tijd en zullen fouten blijven maken. Maar is dat geen eigenschap dat een goede leerkracht kenmerkt? Dezelfde authenticiteit die ook kinderen meegegeven moet worden. Een rolmodel, nietwaar?

Ze hebben u nodig: uw stem, gezond verstand, vertrouwen en respect. Uw stem om het niveau van de lerarenopleiding de hoogte in te schreeuwen, kritisch te zijn over het huidige onderwijslandschap en leerkrachten af en toe wat steun toe te fluisteren. Gezond verstand om de verschillen die deze samenleving zo sterk kenmerkt te bekijken als kansen en uitdagingen die broodnodig zijn als we de samenleving willen weerspiegelen in scholen. Vertrouwen, omdat zij de onderwijsprofessionals zijn. Respect, want de kreet naar een hoger loon is slechts een bijwerking dat de nood aan respect met zich meebrengt en dus geen prioriteit.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!