De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lees

Lees

woensdag 15 januari 2020 21:29

Elk van ons leeft in een eigen kring. We delen doorgaans vele meningen met die eigen kring. Onze samenleving is de verzameling van al die kleine kringen. Veelal worden daar ook veel onwaarheden verspreid. Toch houden wij vast aan de meningen van onze eigen kring.

Vandaag wordt Europa ‘overspoeld’ door vreemdelingen.

In 1940 vluchtte een deel van mijn familie naar Engeland. Oostendenaren kenden de Engelsen een beetje. Toch was ook dat een cultuurshock. Wederzijds: voor onze familie en voor de Engelsen. Zij spraken Engels en dronken thee, wij spraken Vlaams en dronken koffie. Maar er waren nog zoveel andere verschillen. En toch lukte het.
Bij ons waren er deugnieten, zoals bij hen. Wij hadden wel wat gemeenschappelijk: we waren eensgezind tegen Hitler en Co. Het lukte zo goed dat sommige Vlamingen in Engeland bleven.

Het is nu anders: vreemdelingen van nu ontvluchten ook oorlog en geweld, maar de verschillen met ‘ons’ zijn groter. Bij hen zijn er deugnieten – zoals bij ons. Maar wij zijn bang van al die vreemdelingen. En er gaan zoveel verhaaltjes rond. Hoe geraak je daaruit?

Vandaag beschikken wij over heel wat wetenschappelijk onderzoek dat onze enge visie kan weerleggen. Vreemdelingen blijken minder deugnieten te zijn dan wij… Op de extremen zijn ze echter dodelijker.
Indien de vreemdelingen politiek nuttig zijn, mogen ze zelfs minister worden.
Moeten wij eerst voor ‘eigen volk’ zorgen? Natuurlijk. Maar we hebben nood aan (veel) meer werkvolk dan we zelf in aanbod hebben. En we mogen er eindelijk naar streven om één rechtvaardige wereld te maken. Dit lijkt nog scherper nodig te zijn met de klimaatproblematiek – die door vooral de Westerse mens is veroorzaakt. Enkel Trump en Bolsonario (Brazilië) ‘geloven niet’ in de klimaatproblemen.

Stefaan Lievens, Oostende

In memoriam Lou Jansen, architect en Etienne Poelvoorde, ambtenaar.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!