De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Lees vandaag De Standaard. “Gaia is immers niet ongevaarlijk” (102-jarige multi-wetenschapper)

donderdag 4 november 2021 08:45
Spread the love

#GlasgowCOP26

De ontwerper van de Gaia theorie is misschien op het juiste spoor: op tocht door de kosmos, is Gaia een verweven bol waar mensen, klimaat, levensvormen én elementen een levend geheel vormen. De moderne mens die leeft en tekeer gaat als een ontketende alchemist, heeft wellicht kosmische krachten ontketend sinds de stoomlok van Stevenson, en dan lijkt het mij beter dat wij weten wat er gaande is, en waar we naartoe op weg zijn. Hoe alles wellicht zal eindigen 😀

Koop vandaag De Standaard, alleen al om de visie van deze 102-jarige onafhankelijke wetenschapper te leren kennen. Zijn advies en kritieken op de aanpak van de collega’s van wereld van de wetenschappen, die in gespreide slagorde optrekt is origineel en volgens mij potentieel van grote waarde. De wetenschappers werken met harde grenzen tussen de disciplines, en zij vatten daardoor niet goed wat er met Gaia, dit is het interactieve geheel van de planeet, de Natuur, de elementen en de mens, echt gaande is. Deze visie kan ik persoonlijk onderschrijven. U weet intussen wel dat ik mijzelf van op jonge leeftijd heb geschoold in veel en zeer uiteenlopende wetenschappen. Ook op universitair niveau. De uitvinder van de Gaia-theorie is het lezen en dus de prijs van deze krant meer dan waard.

De disruptie van ons aardse universum die tegenwoordig aanvangt en zichtbaar wordt, kon wel eens zeer ver gaan. Met een grondige verandering van de aardoppervlakte als gevolg. De Homo sapiens is een onvoorzichtige, overenthousiaste tovenaarsleerling gebleken. Het labo van deze alchemist staat wellicht op springen.

 

Nu het ernaar begint uit te zien dat wij de biosfeer en de elementen, onszelf en de andere aardbewoners grandioos ‘mismeesterd’ hebben gedurende ettelijke eeuwen, moeten wij misschien iets overwegen dat kan benoemd worden als “onszelf radicaal over een andere boeg gooien”.

😀

 

N.B. De naam van de ontwikkelaar van de Gaia-visie over de bijna onzegbaar verweven interactie van biosfeer, de aarde, de mens en de dieren en botanische organismen, is James Lovelock.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!