De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

LAWRENCE OF ARABIA. Een echte held met mystieke trekken

woensdag 16 augustus 2023 16:55
Spread the love

Vandaag 16 augustus is de geboortedag van Thomas Edward Lawrence, beter bekend als de uitvinder van de guerilla in de Arabische woestijn, Lawrence of Arabia. Hij werd geboren in 1888 en stierf op 13 mei 1935.

Thomas had een zeer lastige jeugd, als eerste (bastaard) kind van een zeer begoede edelman met de huishoudster. De liefde was echter oprecht en de vader huwde zijn lief, en scheidde van de zure, overmatig religieuze echtgenote.

Lawrence bleef na de strenge opvoeding door zijn moeder levenslang zeer afkerig van elk lichaamscontact met anderen. “Aangeraakt worden door de vijand vind ik afschuwelijker dan geraakt worden door zijn slagen” zegde hij daarover.

De homobeweging heeft zich soms niet gestoord aan de realiteit, en heeft er een beroemde lotgenoot van trachten maken. Lawrences broer was ervan overtuigd dat de man als maagd is gestorven. Kennis van de geschiedenis leert dat seksualiteit voor mensen in het verleden vaak veel minder belangrijk was dan voor velen vandaag.

Ik las o.a. de autobiografie “Seven pillars of Wisdom. A Triumph” (waarin Triomf toch  vooral ironisch zou zijn bedoeld);  zijn latere beschrijving van zijn leven in de barakken bij de gewone soldaten van de RAF, “The Mint”, en de uitstekend biografie door Michael Korda.

De geromantiseerde oorlogsfilm die over Lawrence of Arabia werd gemaakt in de jaren zestig blijft populair bij cinéfielen.

In het boek ” De eed van de vijf lords” in de reeks Blake en Mortimer wordt op basis van veel historisch feitenmateriaal een zinderende fantasie, een knap verhaal geweven rond de trieste en tragische dood van deze grote held. Die op een dag verongelukte met zijn zware motor, zoals vele vrienden hadden zien aankomen.

 

 

Lawrence was door toeval de eerste zeer bekende figuur die door de media en pers gretig overal werd opgezocht, gefotografeerd en lastig gevallen. Een enkele keer kon de militaire held die persoonlijk tientallen Ottomaanse soldaten had gedood en als aanvoerder nog veel meer, zich niet beheersen, en gaf een opdringerige reporter een klap. Het was om dit soort drukte en chaos te vermijden dat hij anoniem opnieuw, als gewone soldaat, bij de troepen ging. Zijn verstandige verslag van het kazerneleven gaf aanleiding tot een reeks verbeteringen, remedies voor wantoestanden die voordien onbekend waren gebleven aan legertop en ministerie.

Lawrence begon zijn loopbaan als archeoloog in Egypte. Hij vertaalde de Odyssee van Homerus, vertaling die tot op vandaag wordt uitgegeven. Zelf held van de twintigste eeuw, was hij klaarblijkelijk geïnteresseerd in de klassieke Griekse helden. Een fascinerende historische figuur: integer, uitzonderlijk, visionair, dapper en, zoals dat maar al te vaak gaat, tragisch.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!