Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in Bolivia publiceerde de partij ‘Beweging naar het Socialisme’ (MAS) een communiqué. De partij bracht en hield sinds 2006 president Evo Morales aan de macht. Het zelfde jaar trouwens dat ook Angela Merkel aan de macht kwam tot en met vandaag. De MAS-partij zegt dat er een plan gelanceerd werd om president Evo Morales en vicepresident Alvaro García Linera te vermoorden. Ondertussen heerste grote chaos in het land. In Cochabamba schoten militairen vanuit helikopters op de mensen.
Op 11 november startte het voornoemd plan met publieke bedreigingen door politieagenten om een operatie tot aanhouding van beide bewindslieden uit te voeren. Daarop sloot de luchtmacht het luchtruim tijdelijk af om het Mexicaanse vliegtuig dat hen kwam ophalen de toegang te beletten. Mexico had hen politiek asiel aangeboden en daar waren de beide regeringsleiders op ingegaan, aangezien ze groot gevaar liepen.
De MAS-partij spreekt in haar communiqué over een gelaagde constructie die tot een staatsgreep moest leiden. Het begon met de brede verspreiding van de idee dat er fraude gepleegd werd tijdens de verkiezingen. De oppositie steunde zich daarbij op uitspraken van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). In feite misbruikten ze de tekst. Want in de officiële tekst van de OAS is sprake van onregelmatigheden, maar niet van fraude. De volgende stap was de eis om de verkiezingen ongeldig het te verklaren. Daarna werd het ontslag van de twee leiders geëist. Vervolgens werd een strategie ontwikkeld om een politieopstand te veroorzaken. En uiteindelijk werd de macht in de Senaat gegrepen. Het was mevrouw Jeanine Añez, tweede vicevoorzitter van de senaat, die de macht greep. Ze wordt nu al beschouwd als de “Boliviaanse Guaidó.” Juan Guaidó riep zichzelf begin dit jaar uit tot president van Venezuela. Onlangs doken foto’s op waar hij te zien is in gezelschap van een viertal leiders van de Colombiaanse moorddadige paramilitaire drugsbende Los Rastrojos.
Ongrondwettelijke machtsgreep
De Boliviaanse grondwet van 2009 voorziet dat bij afwezigheid van de president, de vicepresident het ambt overneemt. En in zijn afwezigheid de voorzitter van de senaat. Maar wil nu deze laatste, lid van de MAS-partij, ontslag nemen. Dan komt, nog altijd volgens de grondwet, bij diens afwezigheid de bal in het kamp van de Kamer van Volksvertegenwoordigers te liggen. Die moet er dan over beslissen. Ook al niet gemakkelijk, aangezien de volksvertegenwoordigers, die in de meerderheid zijn, niet opdaagden uit protest of uit schrik voor agressie vanuit verhitte oppositieaanhangers.
Maar het was dus mevrouw Janine Añez die zich de functie toe-eigende tegen de grondwet in en bovendien zonde quorum in de Kamer.
Amerikaanse steun voor de staatsgreep
Twee belangrijke bekende personaliteiten Noam Chomsky, de Amerikaanse taalkundige, filosoof, mediacriticus en politieke activist en Vijay Prashad, de Indische geschiedkundige, journalist en directeur van het Tricontinentaal Instituut voor Sociaal Onderzoek beschuldigden op het internationaal medium Peoples Dispatch de VS van steun aan de oligarchie van Bolivia om een staatsgreep uit te voeren. Volgens hun zeggen was het Centrum voor Operaties van de Amerikaanse Ambassade in de Boliviaanse hoofdstad La Paz reeds gedurende een decennium lang bezig met twee plannen: plan A, een staatsgreep en plan B: de moord op president Evo Morales. Beide personaliteiten kwalificeerden de gebeurtenissen in Bolivia als een zeer ernstige schending van het Charter van de Verenigde Naties en van alle internationale verplichtingen. Ze wezen er verder op dat president Morales de vier belangrijkste partijen uitnodigde om te onderzoeken hoe verder te gaan op de democratische weg en te beletten dat er een terugkeer zou plaatsgrijpen naar militaire dictaturen en regeringen van de financiële elites. Hij riep onder meer de Verenigde Naties, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en het Vaticaan op om bij te dragen tot het bekomen van een uitweg en een staatsgreep te vermijden. Niet dus.
Zelfs politiek asiel blokkeren?
Er deden geruchten de ronde dat de VS Mexico op de vingers tikten omdat het land president Evo Morales en vicepresident Alvaro García Linera politiek asiel aanboden. De Mexicaanse journalist José Gil Olmos geeft de reacties weer van Marcelo Ebrard, de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, die de kwestie ontwijkt:
“Wij hebben altijd staatgrepen staatsgrepen genoemd. De VS hebben hun belangen, wij hebben de onze. Wij hebben respect voor de verschillen. Er is geen spanning, we hebben een goede verstandhouding met de VS. Elk heeft zijn eigen focus op het buitenlands beleid.”