De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Latijns-Amerika heeft het economisch dit jaar gevoelig beter gedaan dan de Verenigde Staten en Europa.
Europa, Economische crisis, VS, Imf, Latijns-Amerika, Economische groei, Augusto De la Torre -

Latijns-Amerika heeft het economisch dit jaar gevoelig beter gedaan dan de Verenigde Staten en Europa.

zaterdag 1 januari 2011 18:06
Spread the love

Latijns-Amerika heeft het economisch dit jaar gevoelig beter gedaan dan de Verenigde Staten en Europa. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarbij wordt opgemerkt dat de Verenigde Staten dit jaar een economische groei hebben gekend van 2,6 procent, terwijl de groei van de Europese Unie beperkt bleef tot 1,7 procent. Latijns-Amerika liet daarentegen een economische groei van 5 procent optekenen. Dat is volgens het rapport te wijten aan een gericht beleid en de wereldwijd groeiende vraag naar grondstoffen.

“Daardoor was Latijns-Amerika volgens het IMF één van de regio’s die het minst zwaar getroffen werden door de economische crisis en zich ook het snelst heeft hersteld,” merkt het persbureau AFP op. “Augusto De la Torre, hoofdeconoom Latijns-Amerika bij de Wereldbank, merkt op dat de regio duidelijk minder kwetsbaar is geworden voor externe shocks, die eerder leidden tot een verzwakking van de nationale munten en financiële systemen.”

Dat heeft volgens De la Torre te maken met het feit dat Latijns-Amerikaanse landen hun economieën hebben gediversifieerd en minder afhankelijk zijn geworden van de Verenigde Staten en Europa. “Er wordt nu meer handel gedreven met groeimarkten zoals de Aziatische landen, die ook een belangrijke groei kennen,” voert hij aan. “Bovendien heeft Latijns-Amerika zich bijzonder goed geïntegreerd in het internationale financiële systeem, waardoor de regio voor het eerst in de geschiedenis een crediteur is geworden. Daarnaast ontvangt de regio ook grote directe buitenlandse investeringen.” (MH)

Bron : Epress.be

take down
the paywall
steun ons nu!