De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Langverwachte regulering van esthetische ingrepen
Esthetische chirurgie -

Langverwachte regulering van esthetische ingrepen

maandag 11 juni 2012 12:05
Spread the love

Al geruime tijd is duidelijk dat er een dringende nood is aan een betere regulering van esthetische chirurgie. Minister van Volksgezondheid Onkelinx en een aantal senatoren hebben nu een reeks maatregelen klaar die aan deze nood tegemoet komen. Daarmee pakt de overheid enkele tekortkomingen aan die De Maakbare Mens vzw de voorbije jaren aankaartte.

Belangrijk is dat enkel nog gespecialiseerde dokters en chirurgen esthetische ingrepen mogen uitvoeren, inclusief ingrepen zoals botox inspuiten, tatoeages weglaseren en tanden bleken. Esthetische ingrepen worden met deze maatregelen meteen geplaatst waar ze thuis horen: in de medische wereld. Er komt een piramidesysteem van bevoegdheden waarbij elke specialist ingrepen mag uitvoeren naargelang zijn of haar competentie. Zo komt er een onderscheid tussen esthetisch chirurg, de nieuwe beroepstitel esthetisch geneesheer inclusief een nieuwe opleiding, geneesheer-specialist en dermatoloog. Schoonheidsspecialisten moeten zich beperken tot laserepilaties.

Ook nieuw is de verplichte bezinningstijd van twee weken tussen de eerste raadpleging en de ingreep. Hiermee maakt de overheid duidelijk dat esthetische chirurgie geen banale ingreep is, maar een belangrijke beslissing die men weloverwogen moet nemen. Minderjarigen die een ingreep overwegen moeten terecht eerst op consultatie bij een psycholoog of psychiater.

Deze langverwachte regulering is goed nieuws, vooral voor de patiënt die een betere bescherming zal genieten op gebied van veiligheid en kwaliteit.

Marjan Joris
Medewerker De Maakbare Mens vzw
 

take down
the paywall
steun ons nu!