Laatste Kans

Laatste Kans

zondag 21 januari 2018 16:24

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180121_03311401

 

Ik voel me de laatste weken net als een linkse guerrilla-strijder met een granaat waar de pin al is uitgetrokken, een granaat die ik zou willen gooien in het partijbestuur van een bepaalde linkse partij.

“Jullie zullen ons niet temmen”, hierbij wordt een connotatie opgeroepen van een grauw verleden dat liever wordt weggemoffeld door de gemiddelde Vlaming. Is het een kwakkel? Is het een uitgestoken hand naar de rechtse kiezer? Nochtans hanteert deze partij een verzoenend discours, ze gaan er prat op, in deze niet dus.

Van iemand aan de basis kunnen we zo’n uitspraak door de vingers zien, zelfs in het heetst van de strijd tijdens een debat kan zo’n uitspraak wel. Niet in de speech van de partijleider tijdens het partijcongres. Dit kan een detail lijken maar voor minderheden is dit net een breekpunt.

Want laten we eerlijk zijn, de Nieuwe Belg is zoekende, naar een partij die een programma uitdraagt voor een inclusieve maatschappij, een maatschappij die rekening houdt met de gevoeligheden in een geglobaliseerde wereld, een partij die opkomt voor zwakkeren en zelfs pragmatisch omgaat met de bedrijfswereld, zonder diezelfde bedrijven weg te jagen.

Wat merken we nu? Een mislukte poging tot een charmeoffensief, ze geven zichzelf een staande ovatie, zonder rekening te houden met de opbouwende kritiek van potentiële stemmers, empathie leek me nochtans één van de basisprincipes van de socialisten

Hoe kan je jezelf nog een socialistische partij noemen als je minderheden schoffeert, als je andere linkse partijen stigmatiseert, als aan de top van jouw partij bedrijfsleiders staan of mensen die 2 Duitse wagens op de oprit hebben.

Tijd voor “grote kuis” dus, pardon my French voor nog zo’n slogan met een negatieve connotatie, de basis bestaat uit oprechte integere mensen die waarschijnlijk niet assertief genoeg zijn, tijd om wakker te worden.

Ik hoop dat de granaat keihard aankomt, wij, Nieuwe Belgen, gaan ondertussen op zoek naar een alternatief, hasta la victoria siempre !

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!