De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Laat het mij in het Frans zeggen: l’Europe est en danger…’
EU, Eurozone, Eurocrisis, Fiscale unie, Eurobonds -

‘Laat het mij in het Frans zeggen: l’Europe est en danger…’

donderdag 15 september 2011 13:09
Spread the love

De crisis in de eurozone zal ook het einde van de EU betekenen. Daarvoor hebben verscheidene Europese parlementsleden gewaarschuwd. De druk op Europa nam gisteren verder toe nadat China duidelijk maakte dat het Europa wil helpen, maar dat het eerst zijn eigen huis op orde moet stellen. Ook de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zei ‘dat de lidstaten nu toegeven meer te zullen moeten doen dan wat ze eerder voldoende achtten.’ Geithner zal vrijdag ten uitzonderlijke titel zelfs een vergadering van de centrale banken en ministers van Financiën van de eurozone bijwonen.

‘Laat het mij in het Frans zeggen: l’Europe est en danger,’ zei de Poolse minister van Financiën Jacek Rostowski, wiens land het roterend presidentschap van de EU houdt. ‘Als de eurozone verdwijnt, zal ook de EU niet overleven’. Rostowski waarschuwde ervoor ‘dat we opnieuw een oorlog kunnen krijgen’ als de crisis de EU verzwakt. Rostowski kreeg steun van EC-voorzitter Jose Manuel Barroso, die de crisis ‘de grootste uitdaging van deze generatie’ noemde.

Barroso kondigde aan dat hij snel voorstellen zal indienen om gemeenschappelijke obligaties uit te geven, de zogenaamde ‘eurobonds’. Ook de leider van de liberale fractie in het EP, de Belg Guy Verhofstadt, deed soortgelijke oproep: ‘De Europese obligatiemarkt zit volledig vast. Geen enkele financiële instelling koopt nog obligaties van een reeks EU-lidstaten. Europa is nu afhankelijk van het geld van China en Latijns-Amerika om voldoende liquiditeit te genereren voor een aantal EU-landen. Dat is de situatie.’

Duitsland is tegen de uitgifte van zulke ‘eurobonds’ en de uitgave ervan zou aanpassingen aan het Verdrag van Lissabon vereisen.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Idfj31wJYJg

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!