De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

La face cachée de Milei en Argentine

La face cachée de Milei en Argentine

zaterdag 20 mei 2023 08:37
Spread the love

In Argentinië heeft de extreem-rechtse kandidaat Milei 24% van de stemmen en daarbij 35% intentie om voor hem te stemmen. Milei is meer een Bolsonaro dan een Trump, hij lijkt zelf meer op José Antonio Kast van Chile. En daarmee wordt hij het zoveelste VOX adept in Latijns-Amerika, want als ik mij niet vergis moeten we daar de oorsprong leggen van de opkomst van extreem-rechts in Latijns-Amerika.

Het politieke programma van Milei:

 1. De peso koppelen aan de dollar.
 2. Het afschaffen van abortus.
 3. Het afschaffen van de integrale sexuele opvoeding.
 4. Besparen op de pensioenen.
 5. Privatizeringen
 6. Verlagen van de budgetten voor gezondheidszorg.
 7. Toegang tot wapens verbeteren.
 8. Verminderen van ontslagvergoedingen.
 9. Minder sociale plannen
 10. Verminderen van het aantal overheidspersoneelsleden.
 11. De centrale bank verwijderen uit het economische systeem.
 12. Afschaffen van de export-en importbelasting.
 13. Privatiseren van het onderwijs en de gezondheidszorg.
 14. Invoeren van de doctrine van nationale veiligheid.
 15. Het recht op territoriale souvereiniteit

Milei is een libertijn, wiens decipelen zeer hard reageren tegen links, zo werd Pepe Mujica heel hard aangepakt tijdens de boekenbeurs van Buenos Aires. Mujica gaf geen aandacht aan de libertijnen. Milei heeft het uiterlijk van een rockster, maar is uiterst conservatief, het is duidelijk dat hij ook geen respect heeft voor dialoog omdat hij staatsterrorisme wilt invoeren. Hij is de Argentijnse politicus die het dichtste bij de invoering van een militaire dictatuur staat, in Argentinië werd enkel ‘nunca más’ gezegd en is er nooit gerechtigheid gekomen voor de slachtoffers. Dit zou dus een dodelijke situatie kunnen veroorzaken als Milei begint te dwepen met de militaire dictatuur.

Waarom is dit zo gevaarlijk, met een koppeling van de peso aan de dollar zou het kunnen dat de Argentijnse inkomens gaan verdampen, mensen zullen moeten werken tegen honderd dollar per maand, dit is onmogelijk. De inflatie sinds 2002 bedraagt 350%, ook de koopkracht is gestegen. De reden waarom Milei zo veel stemmen haalt is omdat hij de properste is van alle politici; Macri leende op een illegale manier bij het IMF en zadelde de Frente de Todos van Cristina de Kirchner op met Inflatie. Deze partij zei zelf niet aan de macht te willen komen bij de volgende verkiezingen omdat zij de schuld krijgt van de huidige inflatie in Argentinië, terwijl dit de schuld is van de miljarden lening bij het IMF van Macri van Juntos por el Cambio die tot 2019 president was van Argentinië. Het is duidelijk dat met een verder stijgende inflatie, de partij die aan de macht komt zeer onpopulair zal worden.

Het is allemaal niet duidelijk wiens belangen Milei verdedigd, maar hij stond al lang geleden met de zoon van Bolsonaro, Kast en hemzelf op de foto. Het is duidelijk dat zij een franquistische achterhoede hebben. In Latijns-Amerika leven er nog veel elementen van het regime van Franco en dit met een mix van de nationale militaire dictatuur zou eens een president zoals Milei kunnen voortbrengen. Vier jaar Milei zou echt nefast worden voor Argentinië en ze zullen moeilijk de schade kunnen beperken behalve als ze het wapen van de inflatie gebruiken om hem uit het zadel te lichten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!