De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kwart Belgen werkt door op vakantie

Kwart Belgen werkt door op vakantie

zondag 15 september 2013 11:48
Spread the love

Voor ongeveer een kwart van de Belgische kantoormedewerkers is het business as usual in de vakantie. Laptop en smartphone zijn altijd binnen handbereik. Werk en privé zijn nauwelijks meer gescheiden. Voor mij geldt helaas hetzelfde. Ben ik in goed gezelschap? Hoe verbeter ik mijn werk-privébalans?

Cijfers

In opdracht van Regus deed MindMetre onderzoek onder ruim 26.000 respondenten in meer dan 95 landen. Zij kregen in januari 2013 de vraag voorgelegd of ze van plan waren om tijdens hun vakantie door te werken. Japan spant de kroon met 70%. Ik ben gelukkig geen uitzondering.

Tips

Tips voor een betere werk-privébalans zijn er in soorten en maten. Amy Rees Anderson, ondernemer en ervaringsdeskundige, doet ons vijf ideeën aan de hand:

1. Rooster tijd voor je partner, gezin of familie in

Herkent je dit? Je hebt wel tijd voor een lunch met een zakenpartner, maar het warm eten met je partner schiet er telkens bij in. Dat kan echt anders. Realiseer je dat je naasten je beste zakenpartners zijn en maak tijd voor hen vrij. Blokkeer je agenda voor een belangrijke sportwedstrijd van je dochter, het afstuderen van je zoon en de verjaardag van je moeder.

2. Verspil geen tijd

De ondernemer betrapte zich erop, dat ze haar tijd niet altijd even zinvol besteedde. In plaats van met haar dochter te spelen, keek ze televisie of sufte ze op internet. Ze herkende dit bij zichzelf, bande het zoveel mogelijk uit en kreeg tijd voor andere dingen.

3. Vermijd negatieve mensen

Van mensen die roddelen, klagen of zeuren, word je doodmoe. Vermijd het contact met hen zoveel mogelijk. Of om in de termen van deze ondernemer te blijven: “Simply tell them you are too busy being happy to swim in their pool of negativity and then avoid them like the plague.”

4. Delegeer zoveel mogelijk

Online boodschappen bestellen kost weinig extra en scheelt je op jaarbasis uren. Een hulp in de huishouding is blij dat ze bij je aan de slag kan. In de tijd die je overhoudt, kun je de dingen doen die een ander niet voor je kan doen.

5. Neem tijd voor jezelf

En tot slot ben je af en toe ook zelf aan de beurt. Tijd om even niet zinvol bezig te zijn, wat te mijmeren of gewoon lekker lui te zijn, hebben we allemaal nodig. Misschien is het een idee om ook daarvoor je agenda te blokkeren en je ‘beste zakenpartners’ en jezelf te vragen om geen enkele afspraak af te zeggen!

(bron: persbericht Regus (aanbieder kantoorruimten) d.d. 6 augustus 2012, ‘Een kwart van de Belgen werkt door tijdens hun vakantie; Amy Rees Anderson, ‘Work-Life Balance: 5 Ways To Turn It From The Ultimate Oxymoron Into A Real Plan’,www.forbes.com; zie ook www.amyreesanderson.com/blog)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!