De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Kunnen we China vertrouwen’, het boek van Pascale Coppens dat onze visie op China nuanceert

maandag 13 juni 2022 18:45
Spread the love

‘Kunnen we China vertrouwen?’ is de onderzoeksvraag die Pascal Coppens zich stelt voor de uitgeverij Pelckmans. Het boek kwam uit in maart 2022 en probeert een antwoord te geven op deze vraag. Het is niet evident, maar Coppens heeft genoeg bagage over China om ons hier op een gestructureerde manier over te laten nadenken. Heeft u twijfels over China, laat je zeker eens uitdagen door dit boek. Dit boek is een echte gids om China beter te leren vertrouwen.

Pascal Coppens is sinoloog en technologieondernemer en woonde bijna twintig jaar in China. Hij heeft de transitie van het land en de Chinezen sinds 1990 tot op vandaag zelf ervaren. Pascal publiceerde eerder al China’s New Normal (2019), een boek over de Chinese innovatiesprong, en is naast auteur ook partner en spreker bij nexxworks.

Pelckmans uitgevers wil de lezer van vandaag inspireren, informeren en ontspanning bieden met boeken die bijblijven, boeken die je beleeft. Met een neus voor trends van nu en morgen brengen ze romans, kinder- en jeugdliteratuur, memoires, kook- en andere doeboeken, verhalende en geëngageerde essays. Ze werken met toonaangevende auteurs, illustratoren en vormgevers die aansluiting vinden bij de leefwereld en de aspiraties van een divers publiek.

Chinezen zijn van nature nieuwsgierige mensen. Als je naar China gaat dan zullen ze altijd wel iets kunnen vertellen over België. Al is het maar over de Rode Duivels, pralines of Kuifje. Chinezen zijn geen racisten volgens Coppens, het gaat meestal over een soort rivaliteit. In China is maar 5% van de bevolking een minderheid. Deze worden vaak beter bediend door de Chinese staat. China is voornamelijk een humanistische cultuur, waar de natuur dus niet centraal staat.

Terwijl wij met dit boek een globaal beeld krijgen over China is het niet altijd wetenschappelijk onderbouwd, want Coppens verwijst hier voornamelijk naar krantenartikelen en zijn eigen ervaringen. Zo begint hij elk hoofdstuk met een eigen toets, een reis of ontmoeting in China. Je kan je afvragen of dit boek wel gebaseerd is op echte research. Het lijkt dat de schrijver een visie ontwikkelde als sinoloog en hierdoor zeer erudiet is geworden over het onderwerp.

Het is opgebouwd uit acht cirkels van vertrouwen, hieruit leer je dus op acht niveaus hoe we de Chinezen kunnen vertrouwen. Elke cirkel vormt een hoofdstuk en deze bestaan uit een eenduidige structuur, dat maakt het goed om lezen. Het probleem is echter dat hij te compleet wil zijn en over elk onderwerp zijn mening wil geven. Coppens zit hierdoor op het brandpunt tussen tech en de sociale wetenschappen, zo ontstaat er soms een bochtenwerk dat een gewone lezer niet kan volgen.

Coppens is wel dé ‘Homo Universalis’ van de Sinologie. Het is allemaal wel heel correct en pertinent. Toch is het niet gebaseerd op nauwkeurig wetenschappelijk onderzoek dat de auteur zelf heeft uitgevoerd. Het is meer een analyse van de media en ‘trail and error’ door dagelijks in de praktijk te staan.

In dit boek komt iedereen aan zijn trekken, maar het is soms een mengeling van onderwerpen die een volledige lezing bemoeilijkt. Er wordt niet goed met bronnen omgesprongen. Toch blijft dit boek het lezen waard en lieg ik niet zoals een Chinees als ik zeg dat ik dit zeer interessant vond.

Kunnen we China vertrouwen?, Pascal Coppens, Paperback, ISBN 978-94-6401-689-5, 330p., € 30,00

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!