De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kruim van Belgische kunstscène over transfiguratie in ‘The Prélude Pathétique’

woensdag 30 oktober 2013 16:12
Spread the love

LEUVEN – De Leuvense universiteitsbibliotheek opent op 4 december vanaf om 11 uur de deuren voor de tentoonstelling ‘The Prélude Pathétique’. Daarin geven 27 kunstenaars uit eigen huis hun visie op het eeuwenoude thema van de transfiguratie geven. Gevestigde waarden Luc Tuymans, Michaël Borremans, Philippe Van Snick, Dan Van Severen, Herman Asselberghs, David Claerbout, maar ook jong talent als Matthieu Ronsse en Sofie Muller krijgen een plaats in deze tentoonstelling.

In ‘The Prélude Pathétique’ laat LUCA School of Arts jong en gevestigd talent reflecteren over de verbeelding van transfiguratie in hun artistiek proces. Het thema is eigen aan de kunsten want om het met de woorden van Rainer Maria Rilke te zeggen “wat kunstwerken onderscheidt van alle andere dingen is het feit dat ze tegelijk toekomstige dingen zijn, dingen wier tijd nog niet is aangebroken”. De naam van de expositie is ontleend aan een speech van Lady Gaga uit de videoclip ‘Marry the Night’ waarin Gaga transformeert tot diva.
 
Het thema van transfiguratie is erg actueel. Het vat de huidige positie van het hoger kunstonderwijs kernachtig samen. De debatten over de academisering van de kunstopleidingen zijn immers nog volop bezig. Verschillende kunsthogescholen maken momenteel grootschalige reorganisaties door waarbij transfiguratie, transitie, metamorfose en verandering de sleutelwoorden zijn. De fusie van de vroegere Sint-Lucasscholen, het Lemmensinstituut en het Narafi tot LUCA School of Arts en de inkanteling ervan binnen de Associatie van de KU Leuven zijn daarbij illustrerende voorbeelden.
 
Bibliotheek, een symbolische en geladen plaats

De keuze voor de Leuvense Universiteitsbibliotheek als locatie voor de expositie is symbolisch. De bibliotheek werd in de 20ste eeuw tweemaal weder opgebouwd nadat ze in de as werd gelegd. Meteen een eerste vorm van transfiguratie. ‘The Prélude Pathétique’ transfigureert de bibliotheek vandaag tot unieke kunstlocatie. Curator Wim Lambrecht: “Met deze tentoonstelling wordt de bibliotheek meer dan een plaats waar kennis zich in alle stilte verhult. Het wordt een platform waar het talent van vandaag het talent van morgen ontmoet. Het toont de meerwaarde van een samenwerking tussen LUCA Schools of Arts en de KU Leuven.”

Jong talent en gevestigde waarden

Niet alleen grote namen maar ook docenten (Charif Benhelima, Philip Van Isacker, …), onderzoekers (Herman Asselberghs, Marc De Blieck, …) en recent afgestudeerden werpen in de tentoonstelling hun licht op het thema transfiguratie.
 
Deelnemende kunstenaars zijn: Herman Asselberghs, Charif Benhelima, Greet Billet, Michaël Borremans, David Claerbout, Stijn Cole, Willem Cole, Luc Coeckelberghs, Lulu Cuyvers, Marc De Blieck, Bart De Clercq, Jos de Gruyter & Harald Thys, Yvan Derwéduwé, Dieter Durinck, Valentijn Goethals, Ivan Grubanov, Sophie Nys & Danai Anesiadou, Nicolas Provost, Sofie Muller, Matthieu Ronsse, Luc Tuymans, Sofie Van Bossele, Philip Van Isacker, Michaël Van den Abeele, Dan Van Severen, Pieter Vermeersch en Philippe Van Snick.
 
The Prélude Pathétique, wordt vervolgd…
The Prélude Pathétique is een eerste evenement in een tentoonstellingsreeks waarmee LUCA School of Arts vanuit de rijke historiek van de kunsthogescholen een platform wil creëren waar het talent van vandaag het talent van morgen ontmoet. Met deze tentoonstelling treedt LUCA voor het eerst naar buiten met een bijzondere publieksactiviteit en onderstreept ze haar artistieke en internationale ambities.

De expositie is het resultaat van een samenwerking tussen LUCA School of Arts en de Commissie Actuele kunst van de KU Leuven.


Praktische info

Locatie
Universiteitsbibliotheek
Mgr. Ladeuzeplein 21
3000 Leuven

Data
04.12.2013 – 31.01.2014

Openingsuren
ma tot do: 11.00-18.00 uur
Vriidag: 11.00-17.00 uur
Zaterdag: 10.00-13.00 uur
Zondag: gesloten

Gesloten
23 & 24.12.2013 gesloten vanaf 17.00
25.12.2013 t.e.m. 01.01.14.

Toegang 
Gratis


Organisatie

LUCA School of Arts

Koningsstraat 328 – 1030 Brussel
www.luca-arts.be

Commissie Actuele kunst – KU Leuven

Mgr Ladeuzeplein 21 – 3000 Leuven
bib.kuleuven.be/commissie-kunst

take down
the paywall
steun ons nu!