De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kritische journalist vermoord in Athene
Griekenland, Vermoorde journalist -

Kritische journalist vermoord in Athene

maandag 19 juli 2010 12:46
Spread the love

Naar aanleiding van de berichtgeving over de staking annex rellen in Athene van 5 mei was Troktiko ( http://troktiko.blogspot.com/ ) een van mijn betrouwbare bronnen van informatie. Nu blijkt dat een van de drijvende krachten achter deze blog, Socratis Giolias, in koelen bloede is vermoord.

De 37-jarige journalist werd maandag voor zijn huis in Ilioupolis (Athene) omgebracht. De omstandigheden zijn nog niet helemaal duidelijk, maar de politie spreekt van drie schutters die de man met zestien kogels doorzeefden en wegvluchtten in een gestolen auto, die nadien uitgebrand werd teruggevonden. Volgens de echtgenote van de journalist hadden de aanvallers haar man in het holst van de nacht naar buiten gelokt met het alarmerende bericht dat zijn auto was gestolen.

Giolias was directeur van een nationaal nieuwsstation (Thema 9.89) en schreef dus ook voor de blog Troktiko, een doorn in het oog van iedereen die betrokken is bij schandalen en desinformatie. Hij werkte ook samen met Makis Triandafylopoulos, een in Griekenland bekende onderzoeksjournalist, maar een in het geheel niet onbesproken figuur.

Eind 2009 had Giolias nog in alle toonaarden ontkend dat hij mee achter Troktiko zat (een gerucht dat door Triandafylopoulos werd gelanceerd), omdat hij voor zijn leven vreesde. ( http://www.fimes.gr/2009/01/troktiko-triantafyllopoulos/ ).

Update 20/7: volgens ballistisch onderzoek zijn de moordwapens gelinkt aan de anarchistische terroristische organisatie Sekte van Revolutionairen (????? ???????????), die voor het eerst van zich liet horen in februari 2009 en geïnspireerd is door de Revolutionaire Organisatie 17 November, de in 2002 opgerolde ‘CCC van Griekenland’.

(Meer nieuws als er meer betrouwbare duiding te vinden is, wat in het journalistieke mijnenveld alhier geen sinecure is.)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!