De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Krijgen we minder rendement bij huurwoningen?

Krijgen we minder rendement bij huurwoningen?

vrijdag 9 december 2016 11:17
Spread the love

Uit onderzoek blijkt dat eigenaars nog steeds bereid zijn om te beleggen in vastgoed maar dat ze bezorgd zijn om het toekomstige rendement door de nieuwe wetgeving en de extra lasten die daaruit voortvloeien.

72 procent van de vastgoedbeleggers geeft aan dat ze de financiële impact zullen doorrekenen bij het verhuren van de woning. In 2014 was dat nog 64 procent. Ongeveer 80 procent van de verhuurders zeggen nu al dat ze de kosten van de stijgende onroerende voorheffing, die van kracht is sinds 2016, door te rekenen aan hun huurders.  

Eigenaars/verhuurders houden de nieuwe regelgeving nauwlettend in de gaten, zeker nu de rente recent daalde. Volgens het onderzoek denken eigenaars nu langer na voor ze investeren in vastgoed. Zo’n 75 procent van de ondervraagden zegt te weten hoe hoog hun rendement is, ten opzichte van 65 procent 2 jaar geleden.  

Het aantal eigenaars dat bijkomend wil investeren in vastgoed is klein maar blijft wel stijgen. Slechts 18 procent van de eigenaars verklaart dat ze meer willen investeren in vastgoed, ten opzichte van 10 procent 2 jaar geleden. Daartegenover staat dat nog steeds 41 procent de verhuurders minder bereid zijn om bijkomende vastgoedbeleggingen te doen.   Vastgoedbeleggers verwachten dit jaar een nettorendement van 4,6 procent, wat minder is in vergelijking met 2014. Toen was dat nog 5,5 procent. Voor de komende jaren wordt een gemiddelde stijging van 0,6% verwacht. 

take down
the paywall
steun ons nu!