De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Kredietbeoordelaars plegen een overval op naties en volkeren’
Crisis, EU, Kredietbeoordelaars, Kathrin Muehlbronner -

‘Kredietbeoordelaars plegen een overval op naties en volkeren’

donderdag 23 december 2010 11:28
Spread the love

De vrouw van middelbare leeftijd die graag voor ‘God in Europa’ speelt is niet Angela Merkel. Deze eretitel behoort toe aan de schimmige figuur Kathrin Muehlbronner genaamd, vice-president en senior souverein risk analist bij kredietbeoordelaar Moody’s.

Vorige week trok Muehlbroner ei zo na de val open die Spanje in de fiscale martelkamer zal doen belanden (de Aa1-rating lijkt voorlopig nog gered). ‘Maar op basis waarvan moeten we voor deze dame knielen?’, vraagt Martin Kettel zich af in The Guardian. Wie koos Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch opdat zij het lot van onze naties zouden bepalen? Deze kredietbeoordelaars worden behandeld als waren het scheidsrechters – hun naam komt zelfs voor in onze regelgeving.

Maar ze zijn niets meer dan spelers en speculanten – zoals hun rol van ‘Triple-A-fabrieken’ ten tijde van de kredietbubbel overvloedig heeft aangetoond.
De vloek van deze kredietbeoordelaars hangt niet enkel over de soevereine staten; hun geautomatiseerde, hokjesafvinkende, Kafkaïaanse cultuur heeft ook gevolgen voor onze persoonlijke financiën en invloed op onze levens.

Deze onverantwoordelijke agentschappen plegen niets minder dan een overval op de naties en de volkeren.

Bron : 

Express.be –  Martin Kettel The Guardian

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!