De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Krant verwisselt Borgerhout en Antwerpen-Noord
Antwerpen, Pers, Lokaal -

Krant verwisselt Borgerhout en Antwerpen-Noord

dinsdag 25 mei 2010 21:32
Spread the love

Vandaag berichtte een lokale Antwerpse krant over recente geweldsincidenten in Borgerhout. Opmerkelijk is dat de incidenten niet in Borgerhout plaatsvonden, maar in Antwerpen-Noord. Is hier sprake van slordigheid of houdt deze krant de Borgerhoutmythe bewust in stand?

De betreffende krant kopte vandaag op de voorpagina met “Stop dit geweld aub”. Er volgt een overzicht van recente geweldsincidenten in de Scheldestad. In een kleiner bericht beschrijft een journalist hoe twee mannen aan de deur van Café Tenerife in de Pothoekstraat in Borgerhout een man uit Merksem een kogel in de voet schoten.

Pothoekstraat

Probleem echter is dat de Pothoekstraat zich buiten het district Borgerhout bevindt. Een blik op het stadsplan van Antwerpen doet ons al snel inzien dat de Pothoekstraat in Antwerpen-Noord ligt. Eén pagina verderop citeert een andere journalist Patrick Janssens: “De schietpartij van zondagavond in de Pothoekstraat in Antwerpen-Noord wil ik zeker niet minimaliseren, maar daar ging het om een uit de hand gelopen ruzie.” De journalist die de burgemeester citeert, schrijft de locatie wel juist.

Op pagina 46 wordt een gelijkaardige fout gemaakt in het regionieuws: weer een andere journalist situeert de Korte Zavelstraat, het verlengde van de Handelstraat, ook in Borgerhout. Terwijl de Korte Zavelstraat nog altijd in Antwerpen-Noord ligt. Dit bericht gaat eveneens over een mogelijk geweldsincident. Over hoe een overvaller mogelijks een bediende knevelde en opsloot.

Borgerhoutmythe

Beide voorbeelden roepen de volgende vraag op: waarom verwart men Antwerpen-Noord met Borgerhout? Is hier sprake van slordigheden vanwege tijdsdruk of vanwege een minder goede samenwerking? Of houdt men de Borgerhoutmythe bewust in stand?

Borgerhout heeft nog steeds een slechte naam in Vlaanderen en verder weg. Borgerhout roept bij veel mensen nog ruige en ruwe associaties op. Blijkbaar zelfs meer dan Antwerpen-Noord. Verkoopt de term ‘Borgerhout’ nog altijd beter dan ‘Antwerpen-Noord’ bij het lezerspubliek van deze stedelijk-regionale krant?

Hopelijk zijn de twee voorbeelden toch te wijten aan slordigheid. Voor de duidelijkheid: de grens tussen Antwerpen-Noord en Borgerhout ligt ten oosten van de Provinciestraat, de Kerkstraat en de Pothoekstraat. Westelijk van de grens liggen de Kievitbuurt en Antwerpen-Noord, oostelijk van de grens ligt Borgerhout. Het Groeningerplein vormt een uitzondering: dit plein ligt zowel in Borgerhout als in Antwerpen-Noord.

take down
the paywall
steun ons nu!