De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Koren laten hun stem horen tegen kernwapens

Koren laten hun stem horen tegen kernwapens

zondag 7 maart 2010 14:31
Spread the love

Op zaterdag 6 maart hebben verschillende zangkoren, het Brussels Brecht-Eislerkoor, Hei Pasoep en Frappant (Antwerpen), het Omroerkoor en Kantikune (Hasselt), WOSH (Heist-op-de-Berg), Weerbots (Moerbeke-Waas), Kwimba (Gent) Kontrarie (Leuven) en Doediet (Turnhout), zich verenigd in Kleine-Brogel om hun mening te uiten, in een mooi ritme weliswaar, over wat ze vinden van de kernwapens die daar nog steeds opgeslagen liggen en waar belgische piloten getraind worden om die wapens in te zetten.

Eerst werd er in het cultuurcentrum samengekomen, werd er een praktische uitleg gegeven over het verloop van de dag en een korte inhoudelijke uitleg over wat er dit jaar allemaal op het spel staat ivm kernwapens. Daarna werd er gezellig samen gegeten, kennis gemaakt en bijgepraat. Als laatste stap van de voorbereiding hebben de koren een uurtje hun stem warm laten worden en zich wat ingezongen. Liederen zoals oorlogsgeleerden, el pueblo unido jamas sera vencido, bella ciao,..klonken door de kamer.

Toen iedereen ingezongen was, zijn we in een colonne naar het spotterspunt aan de basis gereden en hebben we daar strijdliederen gezongen en wat slogans zoals “weg die bommen, godverdomme!” gescandeerd. De militairen keken van op een afstand toe en na een tijdje kwam de politie ook aan. Maar de actie is zonder incidenten verlopen.

De zangers sluiten zich aan bij het Internationaal Vakverbond (ITUC) en bij de Mayors for Peace die, aangevoerd door de Burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki, de ontmanteling van alle kernwapens tegen 2020 eisen : “Wij willen onze stem toevoegen aan de wereldwijde campagne om een einde te maken aan de nucleaire en andere massavernietigingswapens. Wij geloven dat de wereld dringend actie moet ondernemen om de verspreiding van nucleaire wapens te stoppen. In België hoeven we het niet ver te zoeken. De kernwapens liggen hier. Belgische piloten worden getraind om ze met F16-gevechtsvliegtuigen te droppen.”

Op de NAVO-luchtmachtbasis van Kleine-Brogel liggen 10 à 20 Amerikaanse B61-kernbommen met een dodelijke kracht die tot 280 maal de bom op Hiroshima overtreft. In 1945 stierven in Hiroshima door die “kleine” atoombom 140.000 mensen. De VS is het enige land dat kernwapens heeft opgesteld op het grondgebied van een ander land.

De zangers willen dat kernwapens verleden tijd worden. “Kernwapens zijn gevaarlijk en illegaal. Ze moeten zo snel mogelijk geschiedenis worden. Daar lijkt ondertussen haast niemand meer aan te twijfelen. Maar voorlopig moeten we het doen met vage beloften. Waar wacht onze regering nog op om daadwerkelijk initiatief te nemen?”

Deze actie kadert in de aanloop naar 3 april, de internationale actiedag tegen kernwapens. Deze dag is niet toevallig gekozen. Het is juist een maand voordat in New York de toetsingsconferentie van het non proliferatie verdrag plaatsvind. Dit is het verdrag dat de verspreiding van kernwapens en de technologie om ze te maken moet tegengaan.

herbekijk het stukje uit het VRT-journaal van 19u op zaterdag 6 maart 2010:www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.9465/2.9466/1.731227

bekijk de gemonteerde video: www.youtube.com/watch

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!