De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Koleurenfeest van de Giesbaergske Koleuren Gazette
Geraardsbergen, Afrikaanse cultuur, Culturele diversiteit, Zenboeddhisme, Giesbaergske Koleuren Gazette, Straatfeest, Intercultuur -

Koleurenfeest van de Giesbaergske Koleuren Gazette

dinsdag 10 september 2013 10:19
Spread the love

Vorige zaterdag had de eerste editie van het Koleurenfeest plaats, in de Vredestraat (by all means..) van de Geraardsbergse binnenstad. Het was een initiatief en organisatie van de Giesbaergske Koleuren Gazette, i.s.m. Het Ideeënhuis.’Het Koleurenfeest is een vrijwillig, onafhankelijk en intercultureel feest: het wil buren&culturen bij elkaar brengen in een echt straatfeest vanuit de basis, vanuit de mensen zelf, zonder inmenging van enige overheid of instantie, omdat het belangrijk is dat dat op een vrije manier kan gebeuren’, vertelt initiatiefnemer en mede-organisator van het kleurig event. ‘Voor het Koleurenfeest wilden we naast een gezellige ontmoeting en interculturele muziek in de straat ook enkele gastsprekers brengen: Frank De Waele bracht als zen-leraar een bijdrage over sociaal engagement en politiek filosoof Bleri Lleshi duidde het publiek over interculturaliteit.’Schrever is tevens opstarter en hoofdredacteur van de Giesbaergske Koleuren Gazette, een gelijklopend en evenzo vrijwillig, onafhankelijk en intercultureel project dat met de editie van een driemaandelijkse online krant op twee pijlers steunt: enerzijds wil de Gazette intercultureel werken door mensen uit alle culturen bij hen thuis in Geraardsbergen te gaan interviewen en anderzijds wil de Gazette een (zen)boeddhistische boodschap (helpen) verspreiden. ‘Dat laatste doen we door boeddhistische leraren en leerlingen te interviewen’, gaat Wim verder. ‘Voor de Gazette haalden mijn echtgenote Nele en ik onze inspiratie bij Amerikaans zen-leraar Bernie Glasmann, de grondlegger van het ‘Socially Engaged Buddhism’. Ook ‘Zen Peacemakers Community’ werkte Glasmann uit tot een wereldwijde organisatie die vreedzame samenwerking ondersteunt.’ Schrever vindt ook dat de twee pijlers van de Gazette elkaar wisselwerkend bevestigen: ‘Intercultuur en verdraagzaamheid zijn een prima combinatie om onze samenleving voor iedereen leefbaar en aangenaam te houden.’Het koppel Schrever is reeds langer betrokken bij de (zen)boeddhistische werking. Ze zijn aangesloten bij Zen Sangha, een zenboeddhistische gemeenschap rond zen-leraar Frank De Waele.’Door onze activiteiten voor de Giesbaergske Koleuren Gazette ontstond het idee om een volks feest, een feest door en voor de straat, op te starten. Compagnon de route, Boniface Agbeko, zette meteen mee zijn schouders onder het plan. Et voilà, zo ontstond de eerste editie van het Koleurenfeest’, geniet Wim nog na.Op deze link kan je een fotoboek vinden over de eerste editie van het Koleurenfeest:
http://issuu.com/wimschrever/docs/fotoboek_koleurenfeest_i
‘We zijn vandaag meteen begonnen aan de volgende editie die gepland is op zaterdag 6 september 2014’.Een zonnig bericht om de herfst mee in te gaan. (WiSch)

take down
the paywall
steun ons nu!