De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Knysna en geest van de lagune.

Knysna en geest van de lagune.

dinsdag 7 december 2010 21:24
Spread the love

Wij zijn al vroeg op pad. Vandaag dinsdag 7 december 2010 verplaatsen we ons van Oudtshoorn via George naar Knysna. Het landschap is bergachtig maar lang niet zo steil als gisteren. Toch is het weer een mooie rit. We hebben weer ogen te kort om alles in ons op te nemen.

We zien de zee.

Nadat we George, een redelijk grote stad waar de ene winkel na de andere is, gepasseerd zijn veranderd de flora en fauna. Plots ziet alles er veel groener uit en zijn er meer bomen aanwezig. We klimmen toch weer een steile berg op. De trucks die we onderweg passeren staan bijna stil. Zij moeten alles uit hun motor halen om de top te bereiken. Het is vrij lange klim met een paar stevige bochten in. Maar eens boven komen we in een andere wereld terrecht?

We zien in de verte de zee en net voor ons is alles groen, groener, groenst. De baan slingert naar beneden en onderweg zijn meermaals stopplaatsen voorzien. Daar worden we op de zoveelste adembenemende uitzichten getrakteerd, gratis en voor niets. Voor we het goed en wel beseffen rijden we naast de zee die meters naast ons in de diepte ligt. Eens beneden volgen we de kustweg tot in Knysna.

De lagune en de baai.

Gans deze stad is gebouwd rond een grote lagune die momenteel bijna volledig droog staat. Voor uitgaanders, liefhebbers van oesters en winkelplezier is dit een plaats waar je moet zijn. Wij kiezen liever voor de rust en de schoonheid. Daarom rijden we, na het inchecken in een plaatselijke jeugdherberg, om naar The Heads te rijden. Het is een residentieel woongebied dat gelegen is op de mooiste uithoek van een grote baai, die uitmond in zee. Verschillende grote en kleinere villa’s zijn in dit gebied gebouwd. Onze aandacht gaat echter naar vieuwpoints die ons spectakel bieden. De woeste zee trakteert ons op een fenomenaal schouwspel van opspattend water tegen de rotskliffen. We bekijken het eerst allemaal van boven af om vervolgens af te dalen naar beneden. Daar kunnen we via verschillende vlonderpaden tot bij de rotsen komen. Het klotsen van het zoute zeewater tegen de bruingekleurde woeste rotsen leveren heel wat mooie plaatjes op. We vinden zelfs een paar heuse kleine zandstrandjes tusse nde rotspartijen. Het is er heerlijk vertoeven. Daar we er helemaal alleen zijn voelen we ons heel even in een romantisch eilandepos. Boven onze hoofden vechten twee roofvogels, al vliegend in de lucht, om een net gevangen prooi. Een schitterend sierlijk schouwspel waarbij het recht van de sterkste zal zegevieren.

Een grote frisse pint.

Na het inademen van een hele middag zilte zeelucht verlangen onze kelen naar vocht. We moeten al dat zout doorspoelen. We rijden terug naar de stad waar we een leuke pub vinden. Het is wel druk in de straten van Knysna maar het terras biedt ons toch wat rust en vooral iets om onze dorst te lessen. Sylvie neemt een appletiser en ik een grote frisse pint, Castel Lager, een Zuid Afrikaanse pils.

Daarna trekken we beide moe maar voldaan naar de jeugdherberg. Het is niet de meest luxueuze tent maar voor één nacht zal het wel lukken. We zorgen zelf voor een verfrissend zoet meloentje met gerookt varkenvlees en drinken er een heerlijk fris wijntje bij. Sylvie neemt een zoete witte wijn en ik een super lekkere naar limoenruikende Chardonnay. Hiermee kunnen we verder tot morgen.

Morgen.

Want morgen…

Staat er ons alweer een nieuw avontuur te wachten!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!