De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

KFA_Julia Alegre en Maïté de Haan (© Eileen Vancraenenbroeck)3
Troebel vzw

Klimaatfestival Antwerpen 14-18 oktober: een cultureel-filosofische blik op klimaatverandering

Antwerpse organisatie Troebel organiseert in oktober voor het eerst een 5-daags festival rond klimaatverandering. Kunnen cultuur en filosofie bijdragen aan een groene toekomst?

dinsdag 22 september 2020 16:40
Spread the love

 

In het najaar van 2020 stonden verschillende klimaattoppen op de agenda: de klimaatgesprekken in Bonn, Glasgow en de de Climate Adaptation Summit in Amsterdam gaan dit jaar niet meer door. Dat deze internationale conferenties zijn afgelast, maakt de strijd tegen klimaatverandering niet minder urgent.
Van 14 tot 18 oktober organiseert de filosofische organisatie Troebel het allereerste ‘Klimaatfestival Antwerpen’. “Met dit festival willen we mensen laten stilstaan bij de complexiteit van de klimaatproblematiek, maar zonder te verlammen. We willen inspireren om mee na te denken over oplossingen en een kritische houding aanmoedigen”, zegt Maïté de Haan van Troebel.

In deze eerste editie van het festival staat ‘verbeelding’ centraal. De inspiratie hiervoor haalt Troebel bij filosofe en politiek denker Hannah Arendt die het belang van verbeelding bij het oordelen en het politieke handelen, benadrukt. Verbeelding laat ons toe een een nieuwe wereld voor te stellen en zo te handelen dat we deze wereld samen kunnen realiseren.

In dit festival wordt verbeelding op twee manieren gebruikt. Enerzijds wordt de klimaatverandering ver-beeld. Door middel van tentoonstellingen en installaties wordt de klimaatproblematiek in beelden gevangen. Anderzijds wordt de verbeeldingskracht gestimuleerd door workshops, podcast-afleveringen, films en meer.

“Met dit festival willen we de klimaatproblematiek eens vanuit een andere hoek belichten. Cultuur en filosofie zijn onmisbaar als we het hebben over klimaat”, zegt Julia Alegre van Troebel.

Dat het festival de diversiteit van de problematiek onder de aandacht wil brengen, zien we in de uiteenlopende thema’s die aan bod komen: klimaatmigratie, biodiversiteit, eco-racisme, voeding, circulaire economie en vliegreizen zijn slechts een greep uit het programma.

Klimaatfestival Antwerpen gaat door van 14 tot en met 18 oktober 2020 in Het Bos in Antwerpen en is volledig gratis. Iedereen met is welkom! Bezoekers kunnen vanaf 23 september een ticket reserveren.

Meer info:

www.klimaatfestivalantwerpen.be

 

Lees hier een interview, dat we eerder gepubliceerd hadden, met de twee jonge organisatoren van het festival.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!