De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Klimaatactivistes veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk
Klimaat, Kopenhagen, COP15, CJA, VN-Klimaattop Kopenhagen, Klimaat, kllimaattop, VN-Klimaattop Kopenhagen -

Klimaatactivistes veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk

vrijdag 26 november 2010 02:03
Spread the love

Donderdag 25 november werden in Kopenhagen twee klimaatactivisten schuldig bevonden als organisatoren en aanstichters van geweld en vandalisme. De twee dames, Stine Gry Jonassen en Tannie Nyboe waren woordvoersters voor de acties van Climate Justice Action (CJA) rondom de COP15 klimaattop in Kopenhagen in december vorig jaar.

De feiten waarvoor ze veroordeeld werden vonden plaats tijdens een protest op 16 december aan het Bella Center. Het betrof een vreedzame en goedgekeurde betoging onder de noemer “Reclaim Power – Push for Climate Justice”.

De twee bevonden zich tijdens deze demonstratie op de truck met het geluidssysteem en riepen “push”, de slogan van de betoging. Een internet onder het motto “WE ALSO shouted PUSH!”, in de poging de absurditeit van de beschuldiging aan te tonen heeft de rechtbank van Kopenhagen niet op andere gedachten kunnen brengen.

De straf is vier maanden voorwaardelijk, de vrouwen zijn allebei diep geschokt door de uitkomst van het proces en overwegen in beroep te gaan. Stine Gry: “Het vonnis is een nederlaag voor de democratie omdat het politiek geëngageerde mensen belemmert in het gebruik van hun democratische recht om te demonstreren en kritiek te uiten.” Tannie Nyboe: ”Ik vrees dat deze zaak mensen zal afschrikken om te protesteren en zichzelf politiek te organiseren in de toekomst.”

http://climatevoices.wordpress.com/2010/11/25/climate-spokespersons-sentenced-guilty-this-is-a-giant-defeat-for-democracy/

http://also.climatecollective.org/

take down
the paywall
steun ons nu!