De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Klimaatactivisten en Belgische delegatie en ministers reizen per klimaattrein naar top in Glasgow
Rail to the COP

Klimaatactivisten en Belgische delegatie en ministers reizen per klimaattrein naar top in Glasgow

Een ‘klimaattrein’ met zo’n 500 passagiers vanuit heel Europa zal op 30 oktober vanuit Amsterdam vertrekken naar Glasgow onder de campagne ‘Rail to the COP’. De passagiers, voornamelijk jongeren, reizen naar COP26, de jaarlijkse klimaattop van de VN. Rail to the COP is een initiatief van de jongerengroep Youth for Sustainable Travel in samenwerking met ProRail, NS en Eurostar.

maandag 18 oktober 2021 18:17
Spread the love

 

In 2019 reisden de jongeren ook naar de klimaattop, maar dan per zeilschip. Voor de klimaattop van dit jaar hebben zij in samenwerking met ProRail, NS en Eurostar een hele trein gecharterd om van Amsterdam via Rotterdam, Brussel en London naar Glasgow te reizen.

De klimaattrein trekt brede interesse. In de trein reizen naast ongeveer 150 jongeren ook zo’n 110 ngo-vertegenwoordigers en enkele tientallen klimaatwetenschappers, 50 vertegenwoordigers van de spoorsector en zo’n 50 beleidsmakers mee, Ook de vertegenwoordiging van de Belgische delegatie, federale minister van Klimaat Zakia Khattabi, en activisten Anuna de Wever en Adelaide Charlier zullen in de klimaattrein van Rail to the COP meereizen.

Mara de Pater, voorzitter van Youth for Sustainable Travel: “Het is een unieke kans om al deze verschillende groepen bij elkaar in de trein te hebben. We hebben een programma georganiseerd in de trein om verschillende expertises en perspectieven met elkaar in gesprek in dialogen en workshops. Het kernthema in deze sessies is: eerlijke en duurzame transitie in de reisindustrie”.

Anuna de Wever reist mee omdat “het heel belangrijk is dat de stem van jongeren gehoord wordt bij COP26. Ik voel me vereerd dat ik met andere jongeren van Youth for Climate en Fridays for Future kan reizen in de klimaattrein. Deze COP zal een van de laatste kansen zijn om als mensheid het tij te keren, we moeten dus zoveel mogelijk druk zetten tijdens de conferentie”.

Met het initiatief willen de organisaties achter de klimaattrein de trein op de internationale politieke agenda krijgen als belangrijk onderdeel voor het terugdringen van de emissies van broeikasgassen.

De trein vertrekt op 30 oktober om 8.47 ’s ochtends vanaf Amsterdam Centraal en stopt daarna in Rotterdam, Brussel en London. Vervolgens gaat de groep met een Avanti West Coast trein verder naar Glasgow. Op Rotterdam CS en Brussel Midi is er voor vertrek een uitzwaai evenement.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!