De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Klimaatactiekamp,klimaatneutraal,actiekeuken,workshops, Klimaatactiekamp 2013 -

Klimaatactiekamp 2013 in Brugge: transitie naar een duurzame samenleving

vrijdag 5 juli 2013 11:19
Spread the love

Zomerse klimaatactiekampen beginnen een traditie te worden, ook in ons land. Dit jaar wordt een kamp reeds voor de vijfde keer georganiseerd, en wel van woensdag 24 tot met woensdag 31 juli in Brugge. Thema van het kamp is ‘Transitie naar een duurzame samenleving’.

Er is een groeiende bewustwording bij een groot deel van de bevolking, maar een gevoel van onmacht overheerst. Peperdure milieuconferenties worden gehouden, maar wezenlijke resultaten blijven uit. De lobbymachine van multinationals blijkt sterker dan rationele overwegingen over milieu en mensenrechten.

We zien allemaal dat er heel wat fout loopt in onze samenleving. Niemand twijfelt nog aan de opwarming van de aarde. Steeds meer mensen verzetten zich tegen de nietsontziende druk van de marktmechanismen. In tijden van crisis lijken velen af te wachten, maar deze crisis kan net een uitdaging vormen, een unieke kans voor een overgang naar een meer duurzame samenleving.

Enkele bewuste actievoerders uit het Brugse en de wijde regio willen de apathie doorbreken en tonen hoe het anders kan.
Tijdens een klimaatactiekamp komen vaak tot honderden mensen, van jong tot oud, gedurende een week samen om ervaringen uit te wisselen, workshops en debatten mee te maken, duurzaam, veganistisch en klimaatneutraal te leven en natuurlijk ook om samen vreedzaam actie te voeren.

Die klimaatneutraliteit vertaalt zich onder meer in het gebruik van een zonnetrailer voor de energie, het vermijden van afval en zorgvuldig omgaan met de verwerking ervan. We bouwen zelf ons sanitair op een duurzame manier.
Op deze wijze willen we bijdragen aan een mentaliteitsverandering, en de kennis over duurzaam samenleven vergroten.

Dit jaar werken we met themadagen. Zo komt er een dag rond ‘Energievraagstukken’, ‘Hoe en waarom van transitie’, ‘Voedselsystemen en Permacultuur’, een ‘Bijendag’ en een dag voor de buurt en lokale en nationale actiegroepen.

Programma en locatie

Het programma is reeds goed gevuld. We beginnen op 24 juli om 10 uur met een praktische workshop ‘Composttoiletten bouwen’ en ‘Werken met paletten’. Die dag houden we om 14.30 uur ook een Critical Mass (fietstocht met animatie) om alvast een paar pijnpunten inzake milieu en fietsveiligheid aan te duiden.

Na de haven van Antwerpen (Berendrecht) in 2009, Luik in 2010, het bedreigde Sint-Annabos in Antwerpen in 2011, het Parkveld in Leuven in 2012, wordt Brugge nu het actieterrein en de uitvalsbasis van enkele klimaatactivisten.

In haar nagelnieuwe beleidsplan belooft het Brugse stadsbestuur ‘Groen voor kleur en sfeer’. We mogen dus wellicht wat meer bloemperken verwachten, en er komen openbare toiletten in de parken zodat iedereen probleemloos van het afgemaaide gras kan genieten.

Intussen blijft het knokken om de overgebleven groene ruimtes uit handen van de bouwpromotoren te houden. Streven naar klimaatneutraliteit en zelfs duurzaam toerisme is blijkbaar allerminst een prioriteit voor deze stad. Tijdens het kamp kom je, los van de andere thema’s, zeker ook meer te weten over de lokale milieuproblematiek en welke mogelijke oplossingen wij vooropstellen.

De precieze locatie van het klimaatactiekamp maken we slechts kort voor de start van het kamp bekend, net als bij alle internationale klimaatactiekampen. Onze locatie is uiteraard omstreden.

Wel kunnen we meegeven dat het gaat om een mooi en groen kampterrein dat uitgerust zal zijn met composttoiletten, een EHBO-post, bar en een grote tent voor de plenaire meetings. Dit jaar organiseren we zelf een vegan-keuken, de insteek van het kamp is immers: do it yourself. Er zijn genoeg vrijwilligers die u zullen helpen een lekkere veganmaaltijd te bereiden.

Iedereen welkom

Iedereen is welkom op het klimaatactiekamp, van doorgewinterde activisten tot mensen die graag eens willen kennismaken met de klimaatbeweging. Elk jaar nemen ook heel wat gezinnen met kinderen deel aan het kamp. Dit is mogelijk omdat we een wereldkinderdorp voorzien. Een klimaatactiekamp is een unieke ervaring voor jong en oud en biedt een leuke balans tussen actie, workshops en natuurlijk ook ontspanning.

Met het kamp willen we klimaatactie professionaliseren. Tegelijk sluiten we aan bij de traditie van klimaatactiekampen als oproep voor daadwerkelijke actie op de volgende klimaatconferentie die doorgaat in Warschau in november.

Deelnemers aan het kamp betalen een vrije bijdrage naar gelang hun financiële draagkracht. Momenteel hebben reeds 150 mensen aangegeven aanwezig te zullen zijn.

Voor info kunt u terecht op de website: www.climate-justice-action.be en op Facebook: https://www.facebook.com/events/145443545641482/

take down
the paywall
steun ons nu!