De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kleurrijke kousen voor mentale gezondheid bij zorgverleners
Belgian Medical Students' Association

Kleurrijke kousen voor mentale gezondheid bij zorgverleners

Op vrijdag 5 juni lanceert de Belgian Medical Students' Association (BeMSA) de campagne #SunnySocks4Docs op sociale media. De studentenvereniging moedigt iedereen aan om die dag z’n meest kleurrijke sokken aan te trekken en daarvan online een foto te posten. Daarmee wil de organisatie aandacht vragen voor de mentale gezondheid van zorgpersoneel.

vrijdag 29 mei 2020 07:11
Spread the love

 

De Belgian Medical Students’ Association wil studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen maatschappelijk engageren. Eén van de thema’s waarop ze inzet is geestelijke gezondheid.

“De coronacrisis heeft het zorgpersoneel op veel plaatsen uitgeput”, klinkt het bij BeMSA. “In China toont 1 op 2 gezondheidswerkers momenteel symptomen van angst en/of depressie. Momenteel loopt er een onderzoek van de KU Leuven om de situatie in België in te schatten, maar we verwachten gelijkaardige cijfers.”

Foto: dienst Pediatrie UZ Gent, bij de actie van vorig jaar

“Ons zorgpersoneel wordt overal geprezen als ‘helden’, maar wie gaat er ook effectief zorgen voor hen zorgen?”, aldus de studentenvereniging. “Van het zorgpersoneel wordt verwacht dat ze een voortrekkersrol hebben en geen zwaktes mogen tonen. Maar het blijven natuurlijk ook maar mensen, en bij een aanzienlijk deel van hen is hun mentale draagkracht echt wel overschreden”.

De organisatie gaat twee weken lang via sociale media cijfermateriaal en getuigenissen van studenten en personeel verspreiden. Op 5 juni roepen ze iedereen op om massaal mee te doen door kleurrijke sokken te dragen. “We sporen iedereen aan kleurrijke sokken te dragen om het stigma rond mentale gezondheid in de zorg te doorbreken. Ook artsen en verpleegkundigen hebben het recht om aan de alarmbel te trekken”, besluit BeMSA.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!