De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kleine analyse van de Toespraak van Koning Filip anno 2021

woensdag 21 juli 2021 12:57
Spread the love
Uitleg van VRT en de integrale toespraak van koning Filip bij deze Nationale feestdag van ons land. Persoonlijke toelichting

Persoonlijk vind ik de rede mooi en voorzien van Wijsheid, een lucide tekst. Klaar en duidelijk is in de toespraak elk woord van grote betekenis en goed gewikt en gewogen.

 
NVA krijgt een lichte tik met de nadruk op het feit dat het Middenveld nodig is om goed de problemen aan te pakken.
Met het woord “de uitdagingen, ook deze van de planeet” lees ik een terechte verwijzing, een voorzichtig begin van erkenning van het probleem met klimaat en Natuur.
 
Mooi en waardevol is dat Koning Filip (en zijn adviseurs) nu het belang benadrukken van Geestelijke Gezondheid. En van aandacht en zorg voor onze jeugd.
 
Ook het benadrukken van wat volgens mij persoonlijk wellicht de belangrijkste waarde is van alle, onze Menselijkheid, de Humaniteit waar wij drager van zijn, is een goede zaak en bijzonder verstandig.
Het concept “de kracht om op te veren” is heel goed onze taal binnengehaald; de waarde van de Engelse term RESILIENCE was velen al lange tijd opgevallen.
Graag mag ik bij deze gelegenheid een ander sterk woord onder de aandacht brengen, dat enkel in het Engels en het Frans voorkomt: “Inexorable”. In de dichterlijke Bijbeltekst over de menselijke liefde, het Hooglied, wordt het op die liefde toegepast. Het betekent: wat niet kan platgedrukt worden, wat steeds weer rechtveert. “
Terecht krijgt in de context van het noodweer naast het middenveld, de autoriteiten en de hulpdiensten, ook het leger een eervolle vermelding.
Kortom, de spirit van samenwerking is eerder versterkt naar boven gekomen bij de Belgen dankzij/ondanks achttien maanden gezondheidscrisis, afgetopt met de ramp van het waternoodweer.
 
Via de link is de tekst te lezen en de toespraak te zien.
 
Ik geef het slot van de rede graag nog even mee.
 
_______________________________________
 
“Ik vertrouw op onze kracht om op te veren. In deze moeilijke tijden hebben we stand kunnen houden door terug te gaan naar de essentie: onze menselijkheid. Die is onschatbaar, die moeten we koesteren. Dat zal ons toelaten om de uitdagingen van onze maatschappij en van onze planeet aan te gaan. Deze overtuiging deel ik graag met u ter gelegenheid van de nationale feestdag.”

Koning Filip en Prinses Mathilde

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!