De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

© Photo: Social Media

Klaarstomen voor oorlog: westerse staatsmedia en de ‘russische sabotageschepen’

vrijdag 21 april 2023 16:28
Spread the love

Wat de situatie des te gevaarlijker maakt, is dat westerse media zich schaamteloos inzetten om de oorlogsagenda te promoten.

Russische vissersboten zijn op geheime missie om transatlantische communicatie te onderscheppen en de energievoorziening in Europa te saboteren, aldus een gecoördineerd “onderzoek” door europese staatsmedia.

Finian Cunningham, 20 april 2023
Bron: Prepping for War… Western State-Owned Media Unveil ‘Russian Sabotage Trawlers’

Excuseer de woordspeling, maar dit verhaal over de russische trawlers stinkt behoorlijk naar rotte vis.

Het britse staatsbedrijf BBC (en ook staatsbedrijf VRT) meldde dat de deense, finse, noorse en zweedse staatsomroepen deze week de resultaten van een gezamenlijk onderzoek (sic) uitzenden, waarin de angstaanjagende (sic) bewering wordt gedaan dat het Kremlin opdracht heeft gegeven om met een vloot van vermomde schepen onderzeese telecomkabels af te tappen en windmolenparken in de Noordzee te saboteren.

De westerse mediastandaarden zijn nu al vele jaren achteruit aan’t gaan. Met deze laatste gecoördineerde openbare orkestratie hebben ze de bodem bereikt. Behalve dat er geen bewijs is om dit adembenemendee verhaal te staven, wordt er ook ronduit toegegeven dat de beweringen gestoeld zijn op bronnen bij de noorse inlichtingendiensten. Het is bekend uit eerdere onthullingen van Wikileaks en andere gerenommeerde bronnen dat het noorse staatsinlichtingenapparaat een filiaal is van de amerikaanse CIA.

Dus hebben we hier te maken met staatsmedia die europese landen bombarderen met propaganda die schaamteloos bedoeld is om de publieke angst voor Rusland op te kloppen.

Dit gebeurt dan terwijl de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten de komende weken de grootste militaire manoeuvres ooit in de noorse regio zullen aanvatten. Dit oorlogsspel genaamd “Defender 23” duurt meerdere maanden en omvat de grootste transfer van amerikaanse troepen naar Europa sinds het zogezegde einde van de Koude Oorlog meer dan 30 jaar geleden. De inzet van NAVO-troepen vlakbij de westelijke grens van Rusland wordt brutaal aangeprezen als een “alliantie voor oorlogvoering”, zo schrijft de New York Times instemmend.

Deze massale, door Washington geleide, mobilisatie van tienduizenden troepen, gevechtsvliegtuigen en marineschepen in de voorrtuin van Rusland vindt plaats op hetzelfde moment dat de Verenigde Staten en hun NAVO-partners onafgebroken wapens blijven sturen naar een rabiaat anti-russisch regime in Oekraïne. In de recente Pentagon-lekken vinden we bevestiging dat amerikaanse en westerse speciale eenheden reeds ter plaatse zijn in Oekraïne om tegen Rusland te vechten. Dit alles wordt door westerse media op de een of andere manier door de vingers gekeken terwijl diezelfde media zich wel bezig houden met hun publiek de stuipen op het lijf te jagen met verhalen over mysterieuze russische trawlers die naar verluidt van plan zouden zijn om telefoontjes af te luisteren en windmolenparken af te sluiten.

Het bedrog is ontstellend. Want terwijl de westerse media het publiek proberen bang te maken met bizarre en niet-geverifieerde speculatieve verhalen over russische schurken die naar verluidt proberen europese burgers te bespioneren en de stroomvoorziening in Europa te saboteren, wordt de echte wereld moedwillig genegeerd.

De recente Pentagon-lekken bevestigen wat Wikileaks en voormalig NSA-analist Edward Snowden lang geleden reeds onthulden. Namelijk dat de amerikaanse inlichtingendiensten routinematig hun NAVO-bondgenoten bespioneren.

Ten tweede gaat het hier slechts om speculaties omtrent al dan niet bestaande russische intenties om windmolenparken in de Noordzee op te blazen. Maar hoe zit het met het feitelijke opblazen van de Nord Stream-gaspijpleidingen onder de Oostzee? Die pijpleidingen, waarvan de bouw meer dan tien jaar in beslag nam en meer dan 20 miljard USD kostte, om betaalbaar aardgas van Rusland naar Europa te brengen, werden afgelopen september vernietigd door de Verenigde Staten en NAVO-handlangers.

Zoals de bekende onderzoeksjournalist Seymour Hersh meer dan twee maanden geleden schreef, werd de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen persoonlijk bevolen door de amerikaanse president Joe Biden met het weloverwogen doel om Europa af te sluiten van russische energie. Het was een gigantische daad van staatsterrorisme en misschien wel een oorlogsdaad tegen Rusland en ook Duitsland. Het verraad van Washington houdt in dat Europa wordt verarmd om het te herleiden tot geketende slaaf van het amerikaanse kapitalisme.

De westerse media hebben systematisch elke diepgaande berichtgeving over het onderzoek van Seymour Hersh afgehouden. In plaats van eigen opvolgingsonderzoeken uit te voeren, hebben deze vertegenwoordigers van de zogenaamde “vrije pers” geprobeerd de aandacht af te leiden en mist te spuiten met allerlei valse claims afkomstig van de westerse inlichtingendiensten. De New York Times, de Washington Post en de duitse media hebben geprobeerd om absurde berichten te slijten over “pro-oekraïense militanten” die de Nord Stream-pijpleidingen zouden hebben opgeblazen met een simpel jacht.

De scandinavische landen hebben naar verluidt een voorbereidend onderzoek gedaan naar het Nord Stream-incident, maar ze weigeren hun bevindingen bekend te maken en ze hebben ook Rusland de toegang tot hun onderzoeksresultaten ontzegd – ook al is Rusland de grootste aandeelhouder van de opgeblazen infrastructuur.

Washington en zijn europese bondgenoten hebben alle oproepen van Rusland en China aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de Nord Stream-sabotage – mogelijk de misdaad van de eeuw – radicaal afgeblokt.

Het lijkt ongelooflijk, maar het BBC-rapport van deze week over de “russische spooktrawlers” die naar verluidt onderzeese kabels en windparken zouden willen saboteren, maakte geen enkele melding van de geloofwaardige beschuldigingen dat de Verenigde Staten en hun NAVO-partners de Nord Stream-pijpleidingen hadden opgeblazen.

De BBC, New York Times en andere westerse mediakanalen zijn niets anders geworden dan gemene witwasoperaties voor westerse inlichtingendiensten met de niet aflatende missie om Rusland te bekladden omtrent Oekraïne en China zwart te maken over Taiwan. Het is een prachtige orwelliaanse kunstgreep die erin slaagt de agressors om te toveren tot slachtoffers en verdedigers. Westerse reportages over Rusland en China zijn een travestie geworden. Het is regelrechte demonisering zonder enige pretentie van feitelijk evenwicht of historische context.

We leven in gevaarlijke oorlogstijden die kunnen escaleren tot een nucleair armageddon. De Verenigde Staten en hun imperialistische europese vazallen sturen aan op oorlog in een ultieme poging om de tanende unipolaire hegemonie van Washington terug op te krikken. Wat de situatie des te gevaarlijker maakt, is dat westerse media zich schaamteloos laten gebruiken om die oorlogsagenda te promoten.

Finian Cunningham
Voormalig redacteur en schrijver voor grote nieuwsorganisaties. Hij heeft veel geschreven over internationale aangelegenheden, met artikelen die in verschillende talen zijn gepubliceerd

Bron: Strategic-culture.org
Vertaald uit het engels. Herpublicatie toegelaten, mits vermelding van Strategic Culture online journal

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!