Donderdag, 30 juni, ondernamen 3520 jonge Gazanen een poging om het Guinness Book of World Records te halen, door gezamenlijk een parachutespel te houden met maar liefst 176 parachutes.
Het vorige record staat op naam van de 1547 leerlingen van de Plymstock School in Plymouth (Engeland), die in 2006 het parachutespel speelden met 58 parachutes. Met meer dan het dubbele werd dit record echter op 30 juni door de Gazaanse jeugd verbroken, onder het oog van twee Guinness-waarnemers.
Summer Games
Dit allemaal werd georganiseerd door de UNRWA, een orgaan van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met het lot van de Palestijnse vluchtelingen. Het vergde dagelijkse oefening gedurende tien dagen, maar het resultaat mag er best zijn: het stadion van Khan Younis (een stadje in de Gazastrook) kleurde vrolijk blauw, groen, oranje en rood en de jonge leerlingen uit Gaza haalden nog maar eens het Guinness Book.
Eerder haalden de jonge Gazanen het Guinness Book door in 2009 zoveel mogelijk vliegers tegelijkertijd de lucht in te laten gaan, en vorig jaar nog leverden ze een nieuw record door het gezamenlijk laten botsen van basketballen.
Deze zomer zullen ze nog drie andere pogingen ondernemen om een wereldrecord te breken, in het kader van de door de UNRWA georganiseerde Summer Games. In deze Summer Games, een soort van speelpleinwerk in Olympische stijl, nemen 250.000 jonge Gazanen gedurende zes weken deel aan allerlei spelen.
“Stop de blokkade”
In de eerste plaats is het de bedoeling van deze recordpogingen dat ook de kinderen in Gaza plezier kunnen beleven. Er hangt echter een belangrijke boodschap aan vast.
Sinds 2007 houdt Israël een land-, zee- en luchtblokkade op de Gazastrook. Elk inkomend en uitgaand verkeer is er onmogelijk geworden, hetgeen desastreuze gevolgen heeft op de bevolking van Gaza.
Bij het bombarderen van de Gazastrook in 2008/2009 (Operatie Gegoten Lood, met 1500 doden en zeker 5300 gewonden langs Gazaanse zijde), verwoestte het Israëlisch leger een heel aantal gebouwen en woningen. Deze kunnen nog steeds niet worden hersteld, aangezien de blokkade ook geldt voor de invoer van bouwgoederen. Ook gewonden en zieken kunnen niet worden behandeld door een gebrek aan medicijnen en geneeskundig materiaal.
En alhoewel de Gaza-oorlog al even afgelopen is, behoren luchtaanvallen en bombardementen door de Israëlische luchtmacht nog steeds tot de realiteit. Zo werd begin dit jaar nog een ziekenhuis in de Gaza-strook getroffen.
De Gaza-strook wordt ook wel eens de grootste openluchtgevangenis ter wereld genoemd. Anderhalf miljoen mensen, waarvan meer dan tweederde geregistreerd is als vluchteling, zijn er opgesloten in een klein strookje land (ongeveer 9km breed, 40 km lang). De werkloosheidsgraad behoort er tot een van de hoogste ter wereld, ten gevolge van de door Israël opgelegde blokkade. Van de Gazaanse bevolking leeft 66% onder de armoedegrens en meer dan de helft van de bevolking is er jonger dan 18 jaar.
Zolang de blokkade niet wordt opgeheven, blijft de toekomst van de jonge Gazanen uitzichtloos. De boodschap die de UNRWA wou meegeven is dan ook duidelijk: de kinderen van Gaza verdienen meer dan dit. “Waarom moeten zij zo een hoge prijs betalen en hun jeugd verliezen?”, aldus Chris Gunness van de UNRWA.