De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

kinderen en clusterbommen

vrijdag 11 november 2011 09:22
Spread the love

Een paar jaar geleden, toen Ahmad zijn vijfde verjaardag in een park in Libanon vierde, raapte hij een glimmend metalen voorwerp op. Het was een niet-ontplofte clusterbom, die in zijn gezicht explodeerde. Ahmad stierf langzaam met zijn familie om zich heen.

Drie jaar geleden zorgde publieke druk voor een verbod op deze gruwelijke bommen. Maar op dit moment proberen de VS andere landen over te halen om stilletjes een nieuw protocol te ondertekenen wat het gebruik toch toe zou staan – dit is de ondertekening van het doodsvonnis van vele duizenden kinderen.Clusterbommen hebben al duizenden mensen, met name kinderen, gedood of verminkt. Als ze worden afgevuurd verspreiden ze kleine bommetjes over een groot gebied, waarvan er veel niet exploderen. Jaren later raken mensen de bommetjes aan, niet wetend wat het zijn, waarna ze ontploffen.

In 2008 heeft de helft van de regeringen wereldwijd deze wapens verbannen door bekrachtiging van de Conventie over Clustermunitie. Maar Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden en Groot-Brittannië, die de Conventie allemaal hebben ondertekend, worden onder druk gezet door de VS, China en Rusland, die de Conventie willen omzeilen door ondertekening van een aparte overeenkomst die ze toch in staat stelt om clustermunitie te gebruiken. Alleen Noorwegen, Mexico en Oostenrijk en een aantal landen verzetten zich tegen dit afschuwelijke initiatief.

Clusterbommen en landmijnen werden verbannen omdat burgers over de hele wereld aan de alarmbel trokken – slachtoffers en overlevenden namen het voortouw. Ter wille van hen, en om te garanderen dat er niet nog meer levens verloren gaan, staan we niet toe dat deze gruwelijke wapens hun rentree maken. Laten we samenkomen voor een meer vreedzame wereld.

Onderhandelaars ontmoeten elkaar volgende week op de Conventie voor Conventionele Wapens in Genève. De meeste overheden hebben weinig behoefte aan het protocol en hebben niet kenbaar gemaakt wat ze zullen stemmen. Maar ze staan onder zware druk van de VS om zich te schikken, en zullen alleen weigeren als burgers ze wereldwijd overhalen. Er is geen tijd te verliezen – de conferentie start maandag al. Laten we onze regeringen oproepen om deze dodelijke en cynische campagne om clusterwapens te legaliseren, te verwerpen. Klik hieronder om de petitie te ondertekenen en stuur deze naar zoveel mogelijk anderen door. We hebben het eerder voor elkaar gekregen, en doen het nu weer:

Standpunten worden nu geformuleerd, en we hebben maar vier dagen totdat landen bijeenkomen. We sturen onze leiders een duidelijke boodschap: maak je hard voor het verbod op clusterbommen en waarborg de veiligheid van onze kinderen! Klik hieronder, teken de petitie, en stuur deze door naar zoveel mogelijk anderen. Onze petitie wordt direct aan de delegaties overhandigd op de conferentie in Genève.

http://www.avaaz.org/nl/cluster_bombs_ii_b/?vl   

Meer informatie:

Vierde bespreking Conferentie van de Conventie voor Verbod op of Beperking van het Gebruik van Bepaalde Wapens:
http://www.unog.ch/80256EE600585943/%28httpPages%29/43FD798E7707CE5AC12578B20032B630?OpenDocument

UK staat achter voorstel om het verbod op clusterbommen af te schaffen (The Independent): http://www.independent.co.uk/news/world/politics/uk-backs-bid-to-overturn-ban-on-cluster-bombs-6259139.html

CCW – het potentieel om meer kwaad dan goed te doen (Stop Cluster Munitions.org): http://www.stopclustermunitions.org/ccw/

Het verleden en de toekomst van de CCW (Arms Control.org): http://www.armscontrol.org/act/2011_03/LookingBack

Toonaangevend artikel: Niet terugvallen naar clusterbommen (The Indepedent): http://www.independent.co.uk/opinion/leading-articles/leading-article-no-backsliding-on-cluster-bombs-6259009.html

Raed Mokaled en het verhaal van Ahmad (Handicap International): http://www.handicapinternational.be/en/raed-mokaled

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!