De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat houdt ons tegen? Reeks van Jill Peeters op Canvas radicaal kritisch én hoopgevend

dinsdag 16 november 2021 12:22
Spread the love
Update: een selectie uit de reacties op Facebook: vr. 19 nov. 21, 11 u 40.
Zelden of nooit zag ik een twee uur durend programma dat zoveel vakkundige, wijze analyse en oplossingen biedt voor een reeks van de grootste uitdagingen, problemen en scheefgegroeide toestanden. Als ik toppoliticus was, ik kon hiermee vast tweehonderd jaar aan de slag. Als we bijvoorbeeld terug de centrale plaats geven aan gezonde landbouw voor mens, dier en weer, en opnieuw eerlijke, hogere prijzen betalen voor ons voedsel, en weer veel meer mensen tewerkstellen in die sector, dan vallen meteen volgens mij ook veel luxe problemen weg. Zoals gemis aan levenszin en bepaalde verslavingen.
In deze reeks interviews met experten van universiteiten en met wijze jonge vee-kwekers & boerenparen, zie ik alvast een aanmoediging om alleen nog maar vers bio-braadvlees aan te schaffen.
Het is een lastig doordenkertje, waarschijnlijk, voor velen die niet genoeg geschoold zijn, maar de lage prijzen maken mens, maatschappij en natuur stuk.

Bouwwerven werken op zieke wijze

De top-journaliste gaat heel bescheiden, vrouwelijk misschien, te werk, en laat zeer radicale en slimme stemmen aan het woord over hoe de aanpak in de bouw al jaren grondig scheef zit, en die experten geven duidelijke lijnen langs waar het veel beter kan.
Op dit moment wordt slechts één procent van de bouwmaterialen opnieuw gebruikt na afbraak. Sommige firma’s willen hun bedrijfsgebouw afbreken en een ander zetten na amper twintig jaar; de stad Parijs onder anderen gaat daar drastisch tegen in; met de boodschap: “Dit is de eenentwintigste eeuw, dit kan niet meer”.
Deze uitzending verdient de hoogste lauwerkransen. De VRT is zijn geld waard, deze maand.
Oorspronkelijke tijd van uitzending: Koningsdag, 15 maart, omstreeks tien uur in de avond via Canvas.
Oorspronkelijk bericht via profiel op Facebook en een twintigtal groepen, waaronder “Klimaatactivisme zonder franje”, “Youth for Climate”, “De simpele klimaatactivist”, “Teachers for  Climate”, “Ecologische Ideeën”, “Permacultuur”, “Spes geïnspireerd samenleven”  en “Groep Kerknet”.

Een selectie uit de reacties

R.V. : Inderdaad leerrijk en confronterend. Together we are strong. En alle beetjes helpen.
D.P. : Zo fijn die eerlijke,… Heerlijke, …programma’s
Béatrice  C: Awel ja, hier verdient de VRT echt wel een pluim. Alles werd op een positieve en voor mensen die er niet mee bezig zijn, zeer begrijpbare manier gebracht. (NOOT: Zelf hoeft voor mij die braadkip niet meer, ben al jaar en dag afgekickt van een gek idee dat dieren eten een meerwaarde is. Maar als de norm naar dit type landbouw zoals in de docu zou gaan staan we al een heel stap verder).
R, een dame: Maar ergens raakt het me enorm omdat ze ons wel degelijk op de feiten wijzen , en dat jaagt me wel wat schrik aan …..volg al die klimaatproblemen al zo lang….en we hebben er nooit naar geluisterd , nu ook weer ….wat gaat de wereld worden voor onze kleinkinderen ….en daarna ….gaat er echt een ommezwaai komen …ik hoop het uit de grond van mijn hart …..maar vrees ervoor de grote massa hangt teveel aan hun luxe
H, een dame: Ik volg, voedsel is te goedkoop, maar dat komt omdat er zoveel monden te vullen zijn (wereldwijd), ik droom ook van een lokale biolandbouw met respect voor de grond maar met een bevolking van een kleine 8 miljard, wordt dat wel heel moeilijk… Wat betreft het eten van vlees, als we daar eens mee zouden stoppen, vlees is een groot probleem, mochten er nu meer vegetariërs zijn en mensen die vlees beperken tot twee maal per week, dan zouden we minder voer moeten invoeren (met alle schadelijke gevolgen die daar bij horen), koeien zouden misschien terug op het veld kunnen grazen en zij die dan af en toe een stuk vlees nodig hebben, hebben dan een lekker, maar duurder stuk vlees.
Tom: Ook ik vond het een hele verademing om een diverse groep mensen met echte kennis van zaken aan het woord te horen. Bewustmaking (ook van het grote publiek) is onontbeerlijk als je op korte termijn gedrags- en beleidswijzigingen wil mogelijk maken. In deze tijd waar desinformatie welig tiert, kan ik alleen maar héél blij zijn met een programma als dit.
L, een dame: Ben alle leveringen na mekaar aan het bekijken. Prima reeks.
S, een dame: Zooooooo akkoord. Heb net felicitaties gestuurd naar canvas. (En heb meteen gevraagd om dit heruit te zenden in prime time 😀 )
G, een dame: Ik bekijk ze ook allemaal en vind het een top programma. Zou in de scholen in het leerplan als documentaire moeten opgenomen worden.
G, een dame: ik slaap tegenwoordig veel slechter en kan heel depri zijn doordat ik veel bezig ben met het lezen van klimaatartikelen… ik kan ook echt depri zijn laatste tijd van al het groen dat ik zie verdwijnen en beton dat uit de grond rijst… heb pas zelfs tranen gelaten toen het nieuws opstond en het er weer over ging … soms denk ik er ook aan om een huisje in de Ardennen in de natuur te kopen en zelfs te verhuizen… ik denk dat veel mensen aan het depri worden zijn.
V, een dame: Fantastische reeks maar waarom weer op canvas en niet op één.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!