De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Karl Marx

Karl Marx

zaterdag 29 september 2012 12:00
Spread the love

“Geen socialisme, maar marxisme”, zo omschrijft captain of industry Luc Bertrand (Ackermans & van Haaren) het beleid van de regering-Di Rupo I.

En hop, Karl Marx stond in het uitstalraam deze week.
Uiteraard geen verhaal over marxisme zonder het antwoord op de vraag “Wat is marxisme”?
Ik ga voor het antwoord van Jean Paul Van Bendegem in de Morgen:
“… jawel, ik beken, ik ben een marxist, de onderbouw bepaalt de bovenbouw”.
We hebben bepaald wat marxisme is.
“We”, dat zijn ik en Jean Paul. Je kan je de vraag stellen of dat nu de “onderbouw” dan wel de “bovenbouw” is.
“Je moet daar een pak hoofden voor inschakelen”, zegt Jean Paul nog, “Je moet daar een pak hoofden voor inschakelen, tot een slimme werkverdeling overgaan en nadien proberen alle stukken en beetjes die de aparte hoofden hebben geproduceerd aan elkaar te lijmen. Wacht eens! We hebben al iets dat daar enorm op lijkt. We noemen het wetenschap of beter, de wetenschappen. Ik zeg wel degelijk ‘lijken op’. Want de prominentste wetenschappen van dit ogenblik situeren zich in de exacte wetenschappen, de (bio-)ingenieurswetenschappen, de geneeskunde, ten nadele van de brede waaier van humane en sociale wetenschappen. Het zullen precies die wetenschappen zijn die we het hardst nodig zullen hebben om onze omgeving te begrijpen”.
Ik geef het toe, voor mij wordt het discours op dit punt te moeilijk om volgen. Het precieze onderscheid tussen exacte en humane wetenschappen is me nooit helemaal duidelijk geworden. Iemand wel eigenlijk?
Ik houd het dus gemakshalve op “je moet daar een pak hoofden voor inschakelen”.
Ik en Jean Paul, dat kan moeilijk gelijk gesteld worden met “een pak”.
“Relavantie? edelachtbare”, hoor ik de tegenpartij verveeld vragen tijdens het proces. Waar leidt dit allemaal naar toe.

http://skepp.be/nieuws/skepp-verhoogt-sisyphus-prijs-tot-1000000-euro

De Sisyphus Prijs van €10.000 wordt vanaf 1 oktober 2012 opgetrokken tot 1 000 000 euro (één miljoen euro) voor de duur van één jaar.
SKEPP is principieel bereid elke ernstige bewering over vreemde of paranormale eigenschappen te onderzoeken en mensen te testen die beweren over zulke vermogens te beschikken. Wie kan aantonen dat hij/zij over paranormale vermogens beschikt of claims kan hard maken die onmogelijk zijn volgens de huidige wetenschappelijke kennis, ontvangt van SKEPP vzw de som van 1.000.000 euro.

“Het bedrag komt van een rijke man die zich ergert aan waarzeggers en de pseudo-wetenschappelijke prietpraat waarmee we overspoeld worden” zegt Willem Betz, voorzitter van skepp, in de krant.
Een rijke man 1.000.000 euro afhandig maken, dat is het guitige aspect van Karl Marx. Ik ben altijd gecharmeerd door het guitige aspect van een filosoof.

Als u één dezer (“we” hebben één jaar de tijd) eens tijd heeft moet u zich een keer verdiepen in het “driedeurenprobleem”.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Driedeurenprobleem
Mij gaat het over “claims kan hard maken die onmogelijk zijn volgens de huidige wetenschappelijke kennis” en het antwoord op de vraag “hoe kan ik een claim hard maken?”.
Veel plezier.

P.S. de wereld is hopeloos òf vrolijk.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!