De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kan Nederland deze crisis wel aan?

donderdag 30 april 2020 11:07
Spread the love

Op verschillende plaatsen heb ik de laatste tijd het een en het ander geschreven over de crisis door het SARS-CoV-2 virus die de wereld in een tang heeft en heeft gehad. En het lijkt er steeds meer op dat de landen van de wereld niet hetzelfde doen als de buur; waarom is eigenlijk alleen maar terug te voeren naar de ‘eigen verantwoordelijkheid’. Ondanks dat er een WHO organisatie is, gaat een ieder zijn eigen weg, soms nog binnen een land, of regio. 

 

Bij deze crisis schijnen een aantal zaken te zijn, die steeds de aandacht nodig hebben, zoals openheid van informatie, privacy bij een app, beschikbaarheid van de juiste materialen, belangrijk in de lijn van het toekennen van materialen en ga zo maar door. 

 

Informatie en de openheid daarvan
In de meeste van de talkshows in de laatste dagen zaten een aantal kopstukken bij elkaar die natuurlijk over de Coronacrisis moesten praten, tenslotte is er bijna geen ander nieuws meer. Twee dingen vielen op in een van die praatprogramma’s, ik geloof Jinek, nl het ontstaan van de pandemie en het patiëntendossier.

 

Volgens een van de gasten mogen we niet praten over het feit dat het virus ‘gemaakt’ zou zijn in een laboratorium en dat dit naar buiten is ‘gekomen cq gebracht’. Natuurlijk moet de media en ook de social media niet bezig gaan met dit soort ‘fake news’ – althans volgens velen -,  echter het is wel verstandig om de vraag te stellen waar het virus vandaan is gekomen. Om steeds maar vol te houden dat ‘patiënt zero’ te vinden is op de markt van Wuhan, gaat mij echt veel te ver. Dit verhaal kan niet worden vastgehouden, daar er meerdere patiënten al voor die markt bekend waren en zonder een link met de markt, echter de informatie werd achtergehouden. Er is zelfs beschreven dat de eerste persoon die mogelijk besmet is geworden, al bekend was in oktober / november.  

 

Tevens is het moeilijk vol te houden dat in Nederland de pandemie is begonnen bij carnavalsvierders. Het is beschreven dat plaatsen hun carnavalsoptocht uitgesteld hadden, en later helemaal gecanceld, doordat de crisis dit oplegden aan de carnavalsverenigingen. M.a.w. er was nog geen carnavalsfeest omdat het virus er eerder was. Hierbij stel ik dan maar meteen de kip-en-het-ei vraag. Ook in Nederland is ‘case zero’ niet vastgesteld of althans niet openbaar gemaakt.   

 

Tussendoor in het verhaal van een gast bij Jinek werd bepaalde zaken over het patiëntendossier zomaar op tafel gegooid, zo in de strekking,  ‘de overheid’ heeft de andere helft van de mensen die nog niet besloten hadden om mee te gaan in dit project ook maar ‘open gezet’ in het kader van de Coronacrisis. De vraag is nu gerechtigd wat hier achter zit en of dit tegen de wet op de privacy gaat. 

 

Tenslotte onder dit hoofdstuk is de informatie die verspreid wordt door ‘de overheid’ en haar adviseurs. In het begin was de info die door de adviseurs van het kabinet aan het volk mededeelde, eigenlijk meer in de trant van “het virus is niet zo erg” en “zal hier niet zo snel komen” en “werken aan groepsimmuniteit, om de ouderen en zwakkeren in onze maatschappij te beschermen”.
Wie informeert wie of met andere woorden wie is in feite de baas over datgene wat er naar buiten komt? Het was misschien beter geweest als vanaf het begin alles duidelijk en openlijk aan het volk werd getoond en medegedeeld, ook op vraagstukken waar men het antwoord nog niet weet. Wees duidelijk en transparant. 

 

Lees ook Controle- of Corona-app

 

De app-ronde
Die duidelijkheid is in feite bij het project voor een app om mensen te waarschuwen dat men in de buurt van een besmet persoon is geweest, ook niet optimaal geweest. Er lijken nogal wat haken en ogen aan dit project te kleven.
Eén van de ‘bekende onderwerpen’ is natuurlijk de privacy, eigenlijk meer de veiligheid op de privacy. Een van de app’s die meedeed in de zgn app-ronde had nog de persoonsgegevens van een andere app – waarvan de gegevens en de techniek was gekopieerd voor de Corona-app – in de app staan, die plotseling voor een ieder openbaar waren. Dat was niet echt een succes te noemen. Zo bleken er nog wel wat meer app’s te zijn, die – laten we het netjes houden – nog niet klaar waren voor een life-gaan of minstens niet voldeden aan de specs – die normaal gesproken, beschreven waren – . 

 

Het verhaal wil nu dat twee grote giganten – Apple en Google – zich nu tegen het maken van de Corona-app gaan bemoeien; twee tegenstanders die nu gaan samenwerken. Beiden computergiganten hebben aangegeven dat men wil werken aan een app die de gegevens lokaal, dus op de eigen mobiel, zal opslaan. Echter dit druist in tegen de plannen van vele overheden, die liever de gegevens landelijk opgeslagen zien, zodat meer trends kan zien. Maar dit gaat dan weer in tegen de privacywetgeving. 

 

Maar een app als men nu wil – alsof deze op tijd komt ! – staat of valt bij de persoon die hem gaat gebruiken, met andere woorden, worden de gegevens wel juist ingevuld. Daar komt dan nog bij, dat men de app pas invult, als men de ziekteverschijnselen van mogelijk een Coronavirus heeft, echter men heeft het virus al 7 tot 14 dagen daarvoor opgelopen en is in die tijd mogelijk al besmettelijk voor de omgeving geweest. En deze gegevens staan niet in de app, want men had nog geen ziekteverschijnselen en dus hoefde men nog niets vast te leggen. Werkt dan zo’n app wel met deze instelling?

 

Lees ook Het verzamelde (Corona)nieuws op één dag 

 

Beschermingsmaterialen
Hierover is al heel veel geschreven, maar het einde van deze ellende is nog steeds niet in zicht. Op dit moment schijnt een grote hoeveelheid mondkapjes in bestelling staan, maar als deze bestelling weer van China moet komen, dan kunnen we daar weer beren op de weg verwachten. China heeft nl laten merken dat men niet gecharmeerd is van de uitlatingen van de Nederlandse overheid over een eerdere bestelling , waarvan er zo’n 600.000 werden afgekeurd. De kans is dus groot aanwezig dat China deze bestelling gaat blokkeren of althans vertragen.  

 

Van de bekende woordvoerders is nog steeds te horen dat vooralsnog de zorgmedewerkers in de ziekenhuizen eerst de materialen krijgen en als er dan wat overblijft, gaat er mogelijk nog mondkapjes naar andere zorgverleners en als er dan nog wat over is, naar medewerkers op vitale punten. Dit is voor al die medewerkers niet meer te begrijpen, zeker als je in je magazijn staat en de voorraad is op. Leg dat maar eens uit meneer Rutte, het is een schande dat dit moet gebeuren in een land als Nederland.
Maar wat dan nog meer onbegrijpelijk is, dat minister Hugo de Jonge – Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – op tv nog steeds staat te vertellen dat er een schrijnend tekort is aan mondkapjes, terwijl in landen om ons heen en andere landen mensen verplicht zijn om mondkapjes te dragen als men naar buiten gaat. Sterker nog, er zijn zelfs landen waar de overheid mondkapjes ‘op straat’ laat uitdelen. En dan durft de Nederlandse overheid nog te  zeggen dat er een tekort is aan mondkapjes? Ik kan dat niet met elkaar rijmen. 

 

Saillant detail, in de tijd van de Coronacrisis en verplichting om mondkapjes te dragen – ook op straat, komt ook in Nederland ! – zeurt er niemand meer over het Boerkaverbod, terwijl als je het goed bekijkt, valt het mondmasker onder dezelfde wetgeving. Laten we die hele wet op het verbod van het dragen van de Boerka op bepaalde openbare plaatsen maar zachtjes achter de rododendrons neerleggen. 

 

© KhamakarPress / 30.04.2020

600000 afgekeurd

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!